SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Fabrika çark etti, çiftçi perişan oldu!

Bu haber 30 Temmuz 2021 - 22:10 'de eklendi.

Torbalı’da çiftçiye “domates ekin” diyen fabrika sözünden çark etti. Domatesi elinde kalan çiftçi, tarlayı hasat etmeden sürmek zorunda kaldı. Domatesler ziyan, çiftçi ise perişan oldu.

BİR zamanların tarım ülkesi Türkiye’de yanlış tarım politikaları hem çiftçiyi hem de tüketiciyi mağdur etmeye devam ediyor. Domates başta olmak üzere binlerce ton mahsulün ihraç edildiği Torbalı ovasında çiftçiye sezon başında ‘domates ekin” diyen fabrika sözünden çark etti. Fabrika’nın çiftçiden mahsulünü almaması nedeniyle, çiftçi tarlasını hasat yapmadan sürmek zorunda kaldı.

FABRİKA SÖZÜNDEN ÇARK ETTİ

EVRENSEL’DEN Zafer Yaman’ın haberine göre sezon başında ekim yapın diyen fabrika sahipleri bayramdan önce işletmeyi açmamaları  ve mahsulü almamaları nedeniyle domates tarlada telef oldu. İsmini vermek istemeyen bir üretici, fabrika sahiplerinin sezon başında ürünü 50 kuruştan alacağını taahhüt ederek üreticilere ektirdiğini ancak, alım zamanı geldiğinde fabrikayı açmayıp alım yapmayarak üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi. Üretici, patronların dışarıdan tuttuğu ‘kabzımal’ aracılığı ile ürünleri daha düşük fiyattan (40 kuruş) satmaya razı etmeye çalıştığını ifade etti.

“ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNEN YOK”

TARLASINDAKİ domatesi sürmek zorunda kalan çiftçilerden Durmuş Ali Akan, fabrikaların bayramdan önce açmamaları ve alım yapmamaları nedeniyle bu durumu yaşadıklarını dile getirdi. “Malın günü geçti. Çiftçiyi düşünen yok. Malı ektiriyorlar fabrikayı açmıyorlar. Böyle olunca mal eriyip gidiyor. 10 ton mal göndereceğiz. 2 tonu fireye sayılacak. İşçiler gitti, toplamıyor. Fabrikadan kamyon göndermediler. Biz böyle kaldık. Maliyetlerimiz ağır, alan yok. Denetleyen yok. Bütün çiftçiler bu durumda. Bankada krediler bekliyor. Bir umut ekiyoruz, elimizde kalıyor” diyerek tepki gösterdi.

KLİMA ALTINDA SİYASET YAPMIYORUZ, TARLADA ÜRETİM YAPIYORUZ

BAŞKA bir çiftçi Barış Gülten de fabrika sahiplerinin domatese 50 kuruş fiyat verdiğini belirterek, “Kahvede bir bardak çay 2 lira. Bu zamanda bu domatesin 1 lira, bir buçuk lira olması gerekir. 1 kilo ilaç 500-700 lira. Tarlaya atamıyoruz. Bir çuval gübre 230 lira, o da en ucuzu. Biz nasıl ekip biçelim, nasıl yetiştirelim? Domatesi bu hale getirinceye kadar tarlada çalıştık, bütün yazın sıcağı üzerimizden geçti. Üstümüzdeki gömlekler sıcaktan eridi. Biz klimanın başında oturup da siyaset yapmıyoruz. Biz çiftçiyiz mal yetiştiriyoruz ama o da para etmiyor. İlaççıya, gübreciye kim ödeyecek bu paraları, borcumuzu kim ödeyecek” diye sordu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.