SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Ev sahibi-kiracı mahkemeler tıkandı… Yargılamalar uzun yıllar sürebilir!

Bu haber 21 Ağustos 2023 - 1:22 'de eklendi.

Avukat Emre Öktem son dönemde ev sahibi ile kiracıların fiyat anlaşmazlığı sebebiyle soluğu mahkemelerde aldıklarını belirterek “Hukuk bürolarına yoğun başvurular var. Sulh mahkemeler kilitlendi. Yargılamalar uzun yıllar sürebilir” dedi.

YAŞANAN ekonomik sıkıntılar ve yüksek enflasyon dolayısıyla ev kiraları arttı. Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ise 2022 yılında kira tahliye davaları 2023 yılında 90 bin’e çıktı. Ev sahipleri ve kiracılar arasında kavgalara kadar varan sorunlar yaşanmaya başlarken İzmir’de de hukuk büroları tahliye davaları ile doldu. Kira davalarının sürmüş olduğu sulh mahkemelerinin icralardan dolayı kilitlenmiş durumda olduğunu ifade eden Avukat Emre Öktem, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

SULH MAHKEMELERİ KİLİTLENDİ

BAŞVURULARIN çözümünün en az 2-3 sene sürdüğünü kaydeden Avukat Öktem, “Anlaşmazlıkların tek sebebi ekonomik sıkıntılar. Ev sahibi açısından düşününce ülkede sadece kira gelir ile geçinen insanlar var. Vatandaşları enflasyonla yüzde 200’le artışa maruz bırakıyorlarsa yüzde 25 kira artışının kabul edilmemesine bu çerçevede bakınca anlayışla karşılayabiliyorsunuz. Kiracıya baktığınızda ise enflasyon karşısında aldığı maaş temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Ev fiyatları 4 katı artarken maaşı aynı oranda artmıyor. Hukuk bürolarına yoğun başvurular var. Sulh mahkemeleri kilitlendi. Yargılamalar uzun yıllar sürebilir. Ev sahiplerinin tamamı kiracılarının öncelik olarak tahliye edilmesini istiyor. Gerçekleşemiyorsa ‘Uyarlama Davası’ ile kira rakamlarının güncellenmesi için hukuk sistemine başvuruda bulunuyor. Kira sözleşmesi imzalandıktan sonra kiracıdan tahliye taahhütnamesi alınır. En fazla uygulanan ise bu taahhütnamelerin icra yoluyla işleme konulması ve kiracıların tahliye edilmesine yönelik işlem yapılması. Kiracılar ise buna itiraz davası açarak süreci uzatabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.