SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Emlakçılara yetki belgesi şartı: Başvuru için son gün 31 Mart

Bu haber 27 Mart 2021 - 22:23 'de eklendi.

Türkiye’deki emlakçılara yetki belgesi şartı için 31 Mart’a kadar süre tanındı. Başvuru yapmayanlar 1 Nisan itibariyle emlakçılık yapamayacak.

EMLAK sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin taşıması gereken şartlar 5 Haziran 2018’de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiş ve gayrimenkul alım satım ve kiralama işiyle uğraşanlara yönelik yetki belgesi şartı getirilmişti.

EMLAKÇILIK işiyle uğraşanlar için lise mezuniyeti ve staj, ofisler için ise m2 şartı gibi çok sayıda düzenlemenin yer aldığı uygulamanın hayata geçmesi için belirlenen tarih ise son olarak 31 Mart 2021’e kadar uzatılmıştı. Emlakçıları yakından ilgilendiren düzenleme için tanınan sürede geri sayım başladı.

31 MART’TA SONA ERİYOR

31 MART tarihine kadar yetki belgesi başvurusunda bulunmayan işletmeler, müktesep haklardan (5 Haziran 2018 öncesinde bu işle kayıtlı olarak uğraşanlarda mezuniyet, ofiste m2 vs gibi şartlar aranmıyor) faydalanamayacak. Başvuru yapmayan vergi ve oda kayıtlı emlakçılar bu tarihten sonra staj, sigortalı olma, mesleki deneyim kursu, mesleki yeterlilik belgesi, lise mezunu olma gibi şartların tamamını yerine getirmek zorunda olacak.

TAPUDA İŞLEM YAPAMAYACAK, İLAN GİREMEYECEK

DÜZENLEME kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı gelirken, söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçiliyor. İnternet portallarına sahibinden olarak gayrimenkul ilanı girilmesi halinde ise ilanı giren kişiden vekalet veya tapu isteniyor.

CEZALAR 10 KATINA ÇIKABİLECEK

YETKİ belgesiz kayıt dışı olarak emlakçılık yapmayı sürdürenlere yakalanmaları halinde cezai işlem uygulanacak. Ceza oranları ise, 3 bin TL’den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL’ye kadar çıkacak ve ilgili bakanlık bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla da yetkili olacak.

ÜÇ KOLDAN SIKI DENETİM

EMLAKÇILARA yönelik 1 Nisan’da başlayacak yeni döneme ilişkin konuşan TOREMDER Başkanı Serkan Filiz, “Bilindiği üzere emlak mesleğinin düzene girmesi ve kurumsallaşma adına yürürlüğe giren kanunda işyeri yetki belgesi için son gün 31 Mart 2021’dir…Faal çalışan 5 Haziran 2018 tarihi öncesinde Vergi levhası Oda kayıt ve  sicil halk eğitim onaylı kurs belgesine sahip firmalara öncelik tanınmıştır.. 31 Mart tarihine kadar yetki belgelerini almaları zorunludur. Bu tarihi geçiren firmalar kanundan muaflıktan da yararlanamayacak, emlakçılık mesleğini sürdüremeyeceklerdir. Bu sebepten mağdur olmamak için lütfen yetki belgenizi alınız. Konu ile ilgili size yarın video seklinde anlatımının olacaktır.. Takip edebilirsiniz… Yetki belgesine sahip olmayan firmalar para cezası kapama ve yetki belgesi iptaline kadar cezalar uygulanacak. Denetimler Nisan’da başlayacak. Site üyeliklerinde yetki belgesi ne sahip olmayanların ilan siteleri de kapatılacak.

SAHTE ilanlar için de ağır cezalar verilecek. Tespit durumunda ilan başına 26 Bin TL ceza kesilecek. Ayrıca Çalışma Ve Ticaret Bakanlığı tarafından soruşturma açılıp, hapis cezasına varan cezalar söz konusu olacak. Bu süreçte de ticari faaliyetleri askıya alınacak” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.