SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Emlakçılar bir bir kepenk kapanıyor

Bu haber 31 Temmuz 2023 - 12:18 'de eklendi.

İş kapasitelerinin, özellikle son iki ay içerisinde yüzde 70 oranında azaldığına vurgu yapan İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “İş yapamıyoruz. Yılbaşından bu yana, yan yılın lk altı ayında 400 meslektaşımız kepenk kapattı. Kredi limitleri artırmaz, oranlarını geriye çekmezsek, gayrmenkul sektörü daha da zora girer. Çünkü gayrimenkul sektörü 350 iş kolunu bünyesinde barındırıyor. Bu sektör çökerse, ekonomimiz de çöker” diye konuştu

SATILIK konut fiyatlarının seçim sonrası çok arttığını, kredi limitlerinin düşük, oranların yüksek olması nedeniyle insanların artık konut satın alamaz hale geldiğini anlatan Başkan Güleroğlu, “Bu durum, biz emlak komisyoncularının işlerini yüzde 70 oranında düşürdü. Yılbaşından bu yana sadece İzmir’de 400 arkadaşımız faaliyetlerini sonlandırdı, kepenk indirdi” dedi.

GEÇMİŞ yıllarda seçimden sonra konut piyasasının nasıl olacağını kestirebildiklerini ancak son seçimden sonra eskisi gibi ileride ne olacağını göremediklerini belirten Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Seçimden sonra piyasaların ne olacağını kestirebiliyorduk. Bu kez kestiremedik. Bunun sebebi çok. Bir kere konut kredisi faizlesi düşüktü eskiden; yüzde 1, hatta yüzde 1’in altındaydı. Şimdi yükseldi. Şu anda en büyük sorun, kredi limitlerinin düşük kalması. Bankalar 250 bin ile 400 bin lira arası konut kredisi veriyor. 1,5 milyon liralık bir konut almak istediğinizde, cebinizde 1 milyon 100 bin liranızın olması gerekiyor. Bu şekilde konut piyasasını baskılıyorlar. İki senedir de kiralık konutlarla ilgili baskılama var. Konut sahibi ile dükkan sahibi ayrıştırıldı. Kiracı- ev sahibi kavgalarını çok yaşayacağız, demiştik ve bugün ev sahibi-kiracı davaları aldı başını gitti. Yüzde 25’lik kira artışı, konutu olan ev sahibini tedirgin etti. İşyeri kiralarında yüzde 90’lara varan bir artış olurken, konutta bunun yüzde 25 ile sınırlı kalması, oradan gelen kirayla geçimini sağlayan ev sahibini zora soktu. Çünkü enflasyon durmuyor. Enflasyon, kira artışı kadar artmıyor ki. İzmir’de şu anda 10 bin liranın altında kiralık konut yok. Satılık konutlara bakacak olursak, 1+1 evler Buca’da 1,5 milyon lira, Bostanlı’da 5 milyon lira. Mardin’de ev yapsanız, İzmir’de ev yapsanız, inşaat maliyeti en fazla yüzde 2 değişir. İzmir’de arsa maliyeti, fiyat dengesizliğine yol açıyor” dedi.

 

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.