SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

‘Domateste virüse dikkat!’

Bu haber 30 Ekim 2022 - 1:21 'de eklendi.

Erdem Tarım sahibi Erdem Özdemir, domates üreticilerini virüse karşı uyararak, geçen yıl Manisa’da ve Bergama çevresinde yaşanan üzücü kaybı hatırlattı. Erdem Özdemir yaptığı açıklamada, “Geçen sene bazı alanlarda görülen ve domates üreticilerimize ekonomik zararlar veren virüs, çiftçiyi büyük ekonomik zarara uğrattı. Bu nedenle virüse karşı dayanıklı tohumlar tercih edilmelidir” dedi

TORBALI ilçesinin sanayi domatesinde öncü olduğunu ve bu sene yaklaşık 65 bin dekar arazide sanayi domatesi yapılacağını öngördüklerini söyleyen Erdem Özdemir, “Sanayi domatesinin yetiştiriciliği tohumdan başlıyor. Fidede en önemli olan tohum seçimidir. Tohum seçiminde özellikle Manisa ve Bergama hattında virüs ortaya çıktı. Ekonomik olarak domates bitkisi üretimini tamamen sıfıra indiren virüs salgınından korunmak için domates tohumu seçimlerinde vatandaşlar ve çiftçilerimizin virüse dayanıklı çeşitler seçmeliler” diye konuştu.

TOHUM SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ

“KALDI Kİ, domates sektöründe tohum olmadan domates yetişmiyor ve domates sektöründeki salça üretiminin yüzde yüzü bu üretim ile başlıyor. Onun içindir ki, tohum seçiminde virüse dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir” diye sözlerine devam eden Erdem Özdemir, “Eğer ki virüse dayanıksız çeşitleri ekerler ise bütün yaptığı masrafların hepsi boşa gider. Borcunu harcını ödeyemez, evine ekmek götüremez. İhtiyaçlarını gideremez ve ciddi anlamda zarara uğrar” dedi

‘EKONOMİK KAYIPLARA YOL AÇABİLMEKTEDİR’

“BİRÇOK bitki patojeni, tarımsal ürünlerde çeşitli hastalıklara neden olmaktadır” diye sözlerini sürdüren Özdemir, ”Bakteri, virüs, fungus gibi hastalık etmenleri hem arazi koşullarında hastalık oluşturarak, hem de hasat sonrası enfeksiyon zararı devam ederek ekonomik kayıplara yol açabilmektedir” dedi. Özdemir, açıklamasına şöyle devam etti; “Bitki patojeni virüsler önemli bir yer tutmaktadır. Virüsler birçok konukçu bitkide yıkıcı zararlara neden olabilmektedir” diye konuştu. Özdemir, yapılması gerekenleri de açıklayarak, “Bitkilerde virüs hastalıklarına karşı ilaçlı mücadele mümkün olmadığı için, en başından yanı tohumları seçerken virüslere karşı dayanıklı olanlar tercih edilmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.