SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Doktorlar mevcut salgın için ne diyor, neler öneriyor?

Bu haber 16 Ocak 2024 - 23:36 'de eklendi.

Sağlık meslek kuruluşları ve uzmanlık dernekleri, çoklu viral enfeksiyonların bir arada görüldüğü bir salgın yaşandığını belirterek, yoğun bakım ve acil servislerdeki yoğunluğun giderek arttığına dikkat çekiyor.

TÜRK Yoğun Bakım Derneği yoğun bakım doluluk oranlarının %100’ü bulduğunu ifade etti, planlı ameliyatların da bu nedenle ertelendiğini ya da iptal edilmek zorunda kalındığını kaydetti. Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) de acil servislerin aşırı yük altında olduğu uyarısını yaptı.

ÇOĞUNLUKLA mevsimsel grip semptomlarıyla seyreden hastalık, alışılandan farklı olarak çok daha uzun sürüyor. Hekimler şu anda çoklu viral enfeksiyonların bir arada görüldüğü bir salgın yaşandığını belirtiyor. Yoğun öksürük ve halsizliğin haftalarca geçmediği, bağışıklık sistemi düşük kişilerde kulak iltihaplarına ve akciğer enfeksiyonlarına kadar gidebildiği kaydediliyor. Fakat pek çok merkezde test yapılmadığı için, hangi virüsün “ana sorumlu” olduğunu tam olarak bilebilmek mümkün değil.

‘ACİL SERVİSLERİN YÜKÜ ARTIYOR’

ESAS yoğunluğun, kapasite sınırı olmaksızın çalışmak zorunda kalan acil servislerde yaşandığını belirten Karcıoğlu, acillerdeki yükün giderek arttığını söylüyor.

HANGİ TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR?

TTB, toplu taşıma gibi toplu ve kapalı alanlarda maske kullanılmasını tavsiye ediyor. Karcıoğlu da bu tedbirler alınmazsa salgının “kaçınılmaz” olarak yayılacağını, buna karşın grip ve zatürre aşısının kritik bir rol oynadığını belirtiyor: “Aşılar üzerinden kayıtlı ve kanıtlanmış hiçbir ciddi olumsuzluk bulunmamasına rağmen aşıların kalp krizlerine, felce, kısırlığa ve diğer ölümlere yol açtığı safsatası birçok masum insanı etkilemekte ve aşıdan geri durmasına yol açmaktadır.

“Hem uzmanlık dernekleri hem de devlet, aşılanma ve maske gibi korunma önlemlerine vurgu yaptığında, halk da bu duyarlılığı gösterdiğinde, aşı karşıtlığı safsatalarına, ilişkili yalanlara prim vermediğinde en az kayıpla salgınlar atlatılır. Verem, kızamık, çiçek, kuduz, tetanoz ile nasıl mücadele edildiyse bu salgınlar da o şekilde tarih olacaktır.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.