SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

DİSK ve Gıda-İş Genel merkezi Marlboro işçileriyle buluştu

Bu haber 17 Eylül 2022 - 1:25 'de eklendi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile DİSK Yönetim Kurulu üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan Torbalı’da faaliyet yürüten Philip Morris Euroserve firmasında çalışan işçilerle buluştu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile DİSK Yönetim Kurulu üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan Torbalı’da faaliyet yürüten Philip Morris (Marlboro) Euroserve firmasında çalışan işçilerle bir araya geldi. Torbalı Belediyesi Kültür Merkezinde yapılan toplantıya ayrıca Birleşik Metal-İş Şube yönetimi, Genel-İş İzmir 2 ve 8 No’lu Şubelerin yöneticileri ve Eğitim Sen Torbalı Temsilciliği de katıldı.

“BU SİSTEMİN İŞÇİ VE EMEKÇİLERE VAAT EDECEĞİ BİR ŞEY KALMADI”

AÇILIŞ konuşmasını Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden yaparken, ilk sözü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu aldı. Çerkezoğlu, “Bugün özellikle tüm dünya ve ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Bir tarafta ekonomik kriz diğer yanda pandemiden dolayı işçi ve emekçilerin yaşam ve çalışma koşulları daha da zorlaştı. Artık bu sistemin işçi sınıfına, emekçilere, kadınlara, gençlere vadedeceği hiçbir şey kalmadı. Bizlere açlık, yoksulluk, iş cinayetleri, emek düşmanlığı ve savaştan başka bir şey vadetmiyor. Bizler ise artık yeni bir toplumsal düzeni konuşuyoruz. Eşitlik, adalet temelinde, gelirde ve vergide adaletin sağlandığı insanca yaşayabildiğimiz bir toplumsal düzeni konuşuyoruz. Buna da emeğin Türkiye’si diyoruz” diye konuştu.

“BU MÜCADELE SADECE TORBALI’NIN DEĞİL TÜRKİYE’NİN MÜCADELESİDİR”

EMEĞİN Türkiye’sinin inşasının ise örgütlü mücadeleden geçtiğini belirten Çerkezoğlu, “Emeğin Türkiye’sini birliğimizle, dayanışmayla bir bir engelleri attığımız süreçle kuracağız. Bugün Marlboro fabrikasında yürüttüğünüz mücadeledir emeğin Türkiye’sini kuracak olan. Ülkenin dört bir yanında imzaladığımız sözleşmelerdir. Bugün sizin Euroserve ve Philip’te gösterdiğiniz kararlılık sadece Torbalı’nın, sadece sizin ailenizin meselesi değil, Türkiye’nin ve geleceğin meselesidir, mücadelesidir” dedi.“Yüksek enflasyon, pahalılık, yoksulluk, işsizlik bugün temel meseleler. Bizlerin her gün evimize götürdüğümüz ekmek biraz daha küçülüyor. Bu yüksek enflasyon karşısında tümüyle korumasız bırakılmış bir işçi sınıfı var” diyerek sözlerini sürdüren Çerkezoğlu, adaletsizliği ve eşitsizliği kaldırmanın yolunun örgütlülükten geçtiğini vurguladı.

İŞÇİLERİN BİRLİĞİNİN ÖNEMİNE VURGU

ARDINDAN konuşan DİSK Yönetim Kurulu üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, işçilerin insanca çalışma koşullarına kavuşması için çabalarken bu örgütlülüğe engel olmak isteyenlere karşı işçilerin birlikteliğini sürdürmesinin önemli olduğunu söyledi.Patronların zaten hiçbir işyerinde sendika istemeyeceğini, sendikaların kendilerine ayak bağı olacağını düşündükleri için istemediklerini belirten Aslan, “Hatta sendikanın oraya girmesi kaçınılmazsa olacaksa da patronlar bu kez ‘benim istediğim sendika olsun, benim eski düzenim devam etsin’ der. Bugün Marlboro’da da oynanmak istenen budur. İşçi arkadaşlarım bu oyuna gelmesin. Biz yolun başında çok ciddi mesafe kat ettik” dedi.

“NE KADAR ÖRGÜTLÜ DAVRANIRSAK HAKLARIMIZI O KADAR HIZLI ALIRIZ”

MARLBORO işçilerin taleplerini de sıralayan Aslan, “Bizler eşit işe eşit ücret istiyoruz. Fabrikada taşeron ayrımı istemiyoruz, kadro istiyoruz. Atılan işçi arkadaşlarımızın geri alınmasını istiyoruz. Bir an önce sendikayla masaya oturulsun, toplu iş sözleşmesiyle ilgili görüşmelere başlansın istiyoruz. İşçi arkadaşlarımıza yapılan baskılar son bulsun istiyoruz” diye ekledi.Örgütlü mücadelenin önemine vurgu yapan Aslan, “Bu yoldan geriye dönme şansımız yok. Biz ne kadar örgütlü davranırsak haklarımızı o kadar kısa sürede alacağız. İşçiler kendi örgütlü gücüne inanacak. Bizim sendikamızın en temel ilkesi tabanın söz ve karar sahibi olması. İşçi arkadaşlarımız ne söylüyorsa sendikamız onun kararını alır ve onu hayata geçirir. İşçilerden gizli, kapalı kapılar ardında bir şey yapmaz. Yarın öbür gün bu fabrikada toplu iş sözleşme masasına oturacağız ve o masaya sizin seçtiğiniz temsilci arkadaşlarla birlikte oturacağız” diye konuştu.

“HAKLI DAVAMIZIN KAZANIMLA SONUÇLANACAĞINA İNANIYORUZ”

MARLBORO’NUN ve Euroserve’nin Türkiye’deki temsilcilerine de seslenen Arslan, “Bir an önce akıllarını başlarına alsınlar, işçi arkadaşlarımızın talepleri doğrultusunda bizimle diyaloğa geçsinler. Biz bunu istiyoruz. O iş yerinde haklarımızı almış olarak, eşit işe eşit ücretle, sosyal haklarımızla birlikte bir çalışma düzeni istiyoruz. O yüzden bu birliğimizi, beraberliğimizi daha da güçlendirerek yolumuza devam etmeliyiz. Bu haklı davamızın kazanımla sonuçlanacağına inanıyorum” dedi. İşçiler ise fabrikadaki son durumu konuşup, koşuları dile getirdi. Sendikalı olmanın önemini konuşan işçiler, aynı zamanda işyerindeki angaryanın da son bulmasını istediklerini iletti. İşçiler, bu mücadelede ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederken, ayrıca işverenin yıldırma politikalarına karşı da birlikte durmayı sürdüreceklerini dile getirdi. EVRENSEL

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.