SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Depreme hazır mıyız? Torbalı da risk altında…

Bu haber 07 Nisan 2023 - 6:27 'de eklendi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem Torbalı’da da deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. Torbalı Jeopolitik konum olarak Dağkızılca fay hattı üzerinde bulunurken, ilçede geçmişte yapılan binaların büyük bir kısmı depreme dayanıksız…

SON zamanlarda meydan gelen depremler vatandaşları oldukça tedirgin ediyor. Son olarak Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, Torbalı’da da panik yarattı. Ülkemiz Jeopolitik konum olarak birçok fay hattının üzerinde bulunurken Torbalı’da konum olarak Torbalı-Gediz sıyrılma fayının Dağkızılca kolu üzerinde bulunuyor.

TORBALI ve çevresi genel jeolojik yapısı itibariyle ile farklı ölçeklerde kırıklı çatlaklı yoğun fay sistemleri ile çevrili bir konumda yer alıyor. Geçmiş tarihlerde belli periyotta diriliğini gösteren ve yer yer yıkımlara sebebiyet veren diri faylar da bölgede mevcut. Torbalı ilçe merkez ve ova köy ve mahalleleri olası bir orta ve yüksek şiddetli bir depremi tabii olarak daha fazla hissetmesi bekleniyor.

91 YILDIR UYUYAN FAY!

SON depremler, akıllara 1928 yılından bu yana uyuyan ve en son 13 Ekim 2014 tarihinde saat 16.30’da 3.7 büyüklüğünde deprem üreten Torbalı (Dağkızılca) fayını getirdi. Uzun zamandır suskun olan Torbalı fayı için bir çok defalar uzmanlar enerji biriktiği yönünde uyarılarda bulunmuştu. Son yaşanan sarsıntılar akıllara yine 1928 depremini getirdi. 31 Mart 1928 Cumartesi günü saat 02.27′de meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde, ilçe ve çevresinde 2 bin ev yıkılmış, 50 kişi yaşamını yitirmişti. Artçı depremler iki ay kadar sürmüştü. Depremden en çok Yazıbaşı, Çapak, Tepeköy ve Torbalı etkilenmişti. Tepeköy’de tren rayları çökmüş, Çaybaşı, Eğerci, Arapçı ve Tepeköy’deki kuyu ve kaynakların su debisi değişmişti. Hükümet Konağı ile dispanserin duvarlarında çatlaklar ve yarılmalar meydana gelmişti. Ertuğrul Camii’nin kıble duvarı saçak tarafından ayrılmış, eğilmişti. Birçok vatandaş yaralanmıştı. Torbalı’yı yıkan depremi üreten Dağkızılca fay hattı, Kemalpaşa güneyi ile Torbalı arasında 27 km uzunluğunda.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.