SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Deprem Erken Uyarı Sistemiyle, artık deprem korkunuz olmayacak!

Bu haber 09 Kasım 2023 - 1:31 'de eklendi.

Torbalı’da yapılara uygulanan Deprem Erken Uyarı Sistemi cihazı sayesinde artık ‘deprem’ önceden bilinebilecek. DİZTA İnşaat güvencesiyle uygulanan bu sistem, geçtiğimiz Kahramanmaraş depremini de 82 saniye öncesinde haber vermişti.

DEPREM Erken Uyarı Sistemi, Torbalı’da da yapılara montajları yapıldı ve yakın tarihteki birkaç küçük depremde bile önceden alarm çalarak görevini başarı ile yaptı.

DİZTA İNŞAAT ortağı iş insanı Ozan Özlek, cihazın çalışma prensibi hakkında bilgi verdi. “Cihaz fay hatları üzerinde bulunan sismometrelerin internet ağı üzerinden aldığı bilgiyi hesaplamasını yaparak hangi bölgede hangi cihaz kaç şiddetinde depreme ayarlanmış ise, o şiddet ve üzeri depremlere ayarlanmış tüm cihazlara ağ üzerinden haber veriyor ve cihazla emniyet tedbirlerini alıyor. Aynı zamanda her bir cihaz üzerinde 3 eksenli ilme ölçer de bulunur. Bu ilme ölçerler ise bilinmeyen bir fay kırıldığında en yakınındaki cihaz bu sensörler aracılığıyla depremin şiddetine göre kendisini ve diğer erken uyarı cihazlarına haber verir. Cep telefonuna mesaj ile kaç şiddetinde ve saat kaçta deprem olacağını iletir” dedi.

CİHAZIN özelliklerinden de bahseden Ozan Özlek, “Deprem sırasında olacak patlamaları, yangınları veya gaz zehirlenmelerini önlemek amaçlı yapı dışından doğalgaz kesme işlemi yapar. Deprem sırasında binada bulunan asansörü en yakın kata çekip devre dışı bırakarak asansör içinde kimsenin kalmamasını sağlar. Deprem sırasında iş kazalarını önlemek amacıyla elektrik – jenaratörün enerjisini, özellikle büyük işletmelerde deprem anında oluşabilecek risklere karşı keser. Örneğin, sarsıntı olduğunda kullanılan makinalara el sıkıştırma, kesilmesi veya makinanın deprem anında çalışır durumda kalıp imalattaki ürüne zarar vermesi kalıp makinalarının kalıbı kırması vb. gibi sonuçları önlemektedir. Tüm patlayıcı, yanıcı gaz veya yakıtların tamamında isteğe bağlı olarak deprem öncesi koruma tedbirlerini alır” diye konuştu.

SİSTEMDE ek sensör girişleri de mevcuttur” diye konuşan Özlek, “Yangın sensörü, duman sensörü, gaz sensörü gibi sensörlerin tamamı Deprem Erken Uyarı Sistemine uygulanabilir. Bu sayede bu sensörlerden hangisi devreye girer ise aynı şekilde koruma tedbirlerini devreye alır. Böylece yangınlarda hasarın büyümesini engeller, herhangi bir gaz kaçağı durumunda gazi kesip patlamasını önler. Cihaz vergiye tabidir ve cihaz ücretinin tamamı KDV ve gelir vergisinden düşülebilmektedir” şeklinde konuştu.

@diztainsaat

@ozanozlek

#diztainşaat #depremerkenuyarısistemi #binagüvenliği #fabrikagüvenliği #türkiyedetek

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.