SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Deniz kuruyor! Balık popülasyonu da azalıyor

Bu haber 20 Eylül 2023 - 0:29 'de eklendi.

Yaşanan kuraklığın denizleri de vurduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Doğan Yaşar “İki yıldır bir kuraklık var. Nehirlerden denize su gelmedi. Yağmur azalınca balık popülasyonu da azalıyor. Az nitrüen, az balık anlamına geliyor” dedi.

DENİZLERDE 1 Eylül’de kalkan av yasağı dolayısıyla balık avı sezonu sürüyor. Uzmanlar, popülasyonunun sürdürülebilir avcılık için tehlikede olduğuna dikkat çekiyor. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmelerde trol ağ gözeneklerinin denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Yaşar ayrıca kuraklık sebebiyle balık popülasyonunda yaşanan düşüşe de dikkat çekti.

YUMURTLAMADAN AVLANIYOR

YAŞAR, konuşmalarına şöyle devam etti: “Ülkemizde maalesef kanunlara uyulmuyor. Hamsi ya da diğer balıklar için ağ gözenekleri genelde daha dar yapılması nedeni ile balıklar gerekli uzunluğa ulaşamadan ve dolayısı ile hiç yumurtlamadan tutuluyor. Ayrıca İzmir Körfezi’nin içinde bile yasak olmasına karşın ağ ile avcılık yapılıyor. Yine Posedenya çayırlarında, ki bunlar denizlerin ciğeri ve yumurtlama alanları olması nedeni ile koruma altındadır, troller çekilerek tahrip ediliyor. Ayrıca trollerin belirlenen derinliklerden daha sığlarda çekilmemesi gerekiyor. Ya da denizlerin ciğeri olan ve birçok ülkede toplanması yasak olan deniz hıyarları, kota olmasına karşın maalesef kaçak olarak çok daha fazla toplandığı zaman zaman basında yer alıyor. Tüm denizlerimizi kontrol altına almamız ve tüm kanunların uygulanması gerekiyor. Ege, Karadeniz, Akdeniz ayrımı olmaz.

EGE KIYILARINA İNİLMİŞTİ

YİNE 1992 yılında hamsinin 50 bin tonlara düşmesi üzerine Karadenizli balıkçılarımız Ege ve Akdeniz’e inmişler ve maalesef tüm mercan ve barbun yataklarını süpürerek uzun süre Ege ve Akdeniz’deki yatakların devre dışına çıkmasına neden olmuşlardır. 1990’lı yıllarda Pinatubo yanardağı 1992 yılında patlayınca kuraklık daha da şiddetlenmiş ve nehirlerimizde ve barajlarımızda su kalmamıştır. Hatta Türkiye tarihinde ilk kez elektrik ithal etmişti. Aşırı kuraklık hamsi avcılığını da vurmuş ve Karadeniz’de yılda ortalama 350 bin ton olan avcılık 50 bin tonlara düşmüştür. Ve aynı yıllarda yani 1992’de Kanada Atlantikte balıkçılığı, balık stoklarını koruma adına 2 yıl süre ile yasaklamıştı. İki yıldır bir kuraklık var. Nehirlerden denize su gelmedi. Yağmur azalınca balık popülasyonu da azalıyor. Az nitrüen, az balık anlamına geliyor.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.