SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Definecilerin hedefindeydi… Komşu ilçedeki kaçak kazıdan ‘Roma’ çıktı!

Bu haber 22 Ekim 2023 - 22:45 'de eklendi.

Torbalı’nın komşu ilçesi olan Tire’de kaçak kazı yapılan bölgeden Roma ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarih kalıntıların çıkması üzerine bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik SİT lan edilerek koruma altına alındı.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı İzmir’de arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bir bölgeyi daha arkeolojik SİT ilan ettiğini duyurdu. Resmi Gazete’de yer alan ilana göre kaçak kazı yapan definecilerin hedefinde olan Tire’nin Hasan Çavuşlar Mahallesi’ndeki bir bölgede uzmanlar tarafından yapılan incelemeler sonucunda Roma ve Osmanlı dönemilerine kadar tarihlendirilebilecek kiremit ve seramik buluntuları ile lahit parçası, mimari taşların yapı temel izleri tespit edildi. Kurul bölgenin bir kısmını 1’inci derece arkeolojik SİT, bir kısmını ise 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan etti. Öte yandan kaçak kazı yapanlar hakkında adli soruşturmanın devam ettiği de öğrenildi.

KURULUN kararı şu şekilde: İzmir ili, Tire llçesi, Hasan Çavuşlar Mahallesi Çukurova Mevkiinde Roma ve Osmanlı Dönemine kadar tarihlendirilebilecek kiremit ve seramik buluntuları ile lahit parçası, mimari taşların yapı temel izlerinin tespit edildiği, yoğun tahribata uğramış özel mülkiyette kayıtli. 110 ada 1 parselin (eski 20 parsel içinde yer alan karar eki paftada koordinat bilgileri verilen höyüğün 1. derece arkeolojik, sit alam. yine bir kısmı aynı parsel içerisindeki çevresi ile Hazine adina kayith 101 ada 3 (eski 152) parselin kararımız ekinde koordinatları verilen alanın 3, derece arkeolojik sit alanı” olarak tescil edilmesine. Sit tescil fişinin uygun olduğuna, taşınmazlarm tapu kayıtlarına derecelerine uygun şerhlerin konmasma, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince Koruma amach imar planlarımın hazırlanarak iletilmesine, kaçak define araması ile ilgili suç duyurusunda bulunulduğu anlaşıldığından davanın sonucundan Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine, kaçak kazılar ile ilgili yerel yönetimlerce gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına,

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.