SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Damlaya damlaya verim arttı

Bu haber 06 Kasım 2022 - 2:42 'de eklendi.

Son yıllarda Torbalı Ovasında, çiftçiler damlama sulama sistemine rekor başvuruda bulundu. Her üç tarladan birinde bulunan bu sistem hem verim artırıyor hem de maliyeti düşürüyor

TORBALI ovasında hemen hemen her üç tarladan birinde kullanılan yöntem olan damlama sulama sistemi, özellikle verim artışı nedeniyle çiftçilerin gözdesi haline geldi. Ağaçlardan, sebze fidelerine kadar birçok tarımsal ürünün sulamasında kullanılan damlama sulama sistemi yaklaşık 30 bin dekarlık alanda kullanılıyor. Son yıllarda büyük artış gösteren bu yöntemin geçtiğimiz yıl tavan yaptığı belirtilirken, bunda çiftçilere yapılan bilgilendirmelerin etkili olduğu ifade edildi. Bu sisteme ilerleyen yıllarda çok daha fazla çiftçi tarafından talep edilmesi bekleniyor. Ahmetli, Yeniköy, Özbey, Çamlıca, Subaşı, Atalan, Göllüce gibi mahalleler bu yöntemi en çok kullanan mahalleler arasında yer alıyor.

YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR

ÜRETİMDE verim her çiftçinin olduğu gibi Torbalılı çiftçinin de en önem verdiği konu. Bunun için de çiftçiler her türlü yönetimi kullanıyor. Ekim işlemine başlamadan önce ahır gübresiyle topraklarını ekime hazırlayan üreticiler ekim sonrasında da sulama işleminde damlama sulamayı tercih ediyor. Sulama suyunun, filtre edilerek süzüldükten sonra, eriyebilir gübre veya gübresiz olarak toprak yüzeyine veya içine damlalar halinde verilmesi sistemi olan damlama sulamada Torbalı’da rekor yaşanıyor. Yaklaşık 30 bin dekarlık alanın sulamasında kullanılan bu yöntem ziraatçılar tarafından da sürekli çiftçilere kullanılması açısından tavsiye ediliyor.  Damla sulama ile daha az su ile daha çok alan randımanlı olarak sulanıyor. Meyilli arazilerde erozyona sebebiyet vermeden sulama yapılabilen sistem olan damlama sulama ile her yer sulanmadığı için her sulamadan sonra kaymak tabakasını kırmak ve toprağı havalandırmak için toprak işlemesi olayları neredeyse ortadan kalktığı için işçilik ve mazot tasarrufu sağlanıyor.

 

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.