SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Dalında kuruyan incirde yüksek kalite bekleniyor

Bu haber 21 Ağustos 2023 - 1:20 'de eklendi.

Sıcakla olgunlaşan, rüzgarlarla kuruyarak dallarından düşen kuru incirler, yaklaşık 80 ülkeye ulaştırılmak üzere toplanmaya başlandı.

KALİTE ve rekolte açısından bereketli bir hasat sezonu yaşanıyor. Büyük kısmı yaş olarak ağaçlardan, kalan kısmı da dalında kuruyup yere döküldükten sonra toplanıyor. “Kerevet” adı verilen kurutma tablaları veya örtülerin üzerinde birkaç gün daha kurutulan yaklaşık 70 bin ton kuru incir, tesislerde işlendikten sonra 80 ülkedeki sofralara ulaştırılıyor.

HAZİRAN ayında erkek incir meyvesindeki çiçek tozlarının arılar aracılığıyla dişi meyveye taşınması için yapılan “ilekleme” işlemiyle başlayan incir mesaisi, temmuzun üçüncü haftasında taze ürün hasadıyla devam ediyor.

ÇOĞU sarp arazilerde makine kullanılmadan yapılan hasat, sıcak havada aynı ağaca defalarca gidilmesi nedeniyle oldukça zorlu geçiyor.Toplama ve kurutma sürecinde kadınların başrolde yer aldığı hasat sezonu yaklaşık 20 gün sürüyor.

YETKİLİLER, hava şartlarının istedikleri gibi gitmesinden dolayı kalite ve rekoltenin oldukça iyi olduğunu söyledi.Önceki yıl kuraklıktan dolayı kuruyan bazı ağaçları kesmek zorunda kaldıklarını anlatan yetkililer, “Son 10 yılın belki en kaliteli dönemini yaşıyoruz. Hava şartları bu şekilde giderse çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. Çiftçimiz, üreticimiz ciddi anlamda altın yılını yaşayacak.” ifadelerini kullandı.

“KALİTEMİZ, REKOLTEMİZ ÇOK İYİ”

SABAHIN ilk ışıklarıyla bahçeye geldiklerini belirten üreticiler, şöyle devam etti:”İncirimizin en önemli özelliği dalında kuruyup yere düşmesi. Yere düşeni topluyoruz. Kalitemiz geçen yıldan çok iyi. Rekoltemiz de çok iyi. Geçen haftaki yağışlardan dolayı yüzde 10’luk hafif bir zararımız var ama şu anda hava şartlarından dolayı kalitemiz çok iyi. İnşallah çiftçimizin yüzü gülecek.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.