SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Dağların arasında keşfedilmeyi bekleyen bir doğa harikası

Bu haber 07 Kasım 2022 - 10:51 'de eklendi.

Osmanlı döneminde köye gelen bir vergi memurunun vergi defterine yanlışlıkla ‘Karakızlar’ kaydı düşmesiyle adı resmileşen Karakızlar Köyü, keşfedilmeyi bekleyen güzellikler barındırıyor…

KARAKIZLAR Köyü, Torbalı’nın doğal güzellikleriyle dikkat çeken ücra yerleşimlerinden bir tanesi. İlçenin Kuzeydoğusundaki yemyeşil dağların arasında kalmış bir inci tanesine benzeyen Karakızlar, daracık sokakları çevreleyen sükuneti ile dikkat çekiyor. Şimdilerde sadece 460 köylünün meskun bulunduğu Karakızlar, köyden kente göç nedeniyle boşalan yerleşimlerden bir tanesi. Nüfusu gittikçe azalsa da muhteşem doğası ve temiz havasıyla Karakızlar, Torbalı’daki piknikçilerin de gözde mekanı.

ADINI VERGİ MEMURUNUN YANLIŞLIĞINDAN ALAN KÖY

KARAKIZLAR, tıpkı Torbalı’nın diğer dağ köyleri gibi göçebe yaşam biçimini bırakıp yerleşik hayata geçen yörükler tarafından kurulmuş. Osmanlı’nın son dönemlerinden itibaren yerleşimin başladığı Karakızlar’ın isminin nereden geldiği de ayrı bir merak konusu. Köylüler, buranın ilk isminin ‘Kara gaziler’ olduğu konusunda hemfikir. Osmanlı döneminde köye gelen bir vergi memurunun vergi defterine yanlışlıkla ‘Karakızlar’ kaydı düşmesiyle köyün ismi resmiyet kazanmış. Karakızlar’ın misafirperver halkı köye gelenlerle yakından ilgileniyor. Köyde, Yörüklüğe ait gelenek ve görenekler de sürdürülmeye çalışılıyor. Sünnet düğünlerinde çocukların at ile gezdirilmesi adeti bunlardan bir tanesi.

ZEYTİNİN VE İNCİRİN KÖYÜ

KARAKIZLAR’DA arazinin oldukça engebeli olması ova köylerinde yoğun görülen sebze tarımına imkan tanımıyor. Köyün etrafındaki binlerce zeytin ağacından burasının temel geçim kaynağının zeytincilik olduğunu anlamak kolay. Karakızlar’da yetişen ve ekonomik değeri yüksek bir başka meyve de incir. Zeytinliklerin arasına serpiştirilmiş üzüm ve incir bağları dikkat çekiyor.

İZMİR’E ARSA SATIYOR

KARAKIZLAR’DA nüfusun göçle azalmasına tezat bir durum yaşanıyor. Köyün yerli sakinlerinden olan genç nüfus burayı terk ederken Karakızlar, emekliliklerini huzur içinde yaşamak isteyenlere kucak açıyor. Köyün varlığından haberdar olan ve genellikle İzmir merkezinde yaşayan varlıklı kimseler son yıllarda Karakızlar’dan arazi satın alıp buraya yerleşiyor.

İNCİRCİK İLGİ TOPLUYOR

KARAKIZLAR’IN kuzeydoğusundaki  derin bir vadide  beş yüz yaşını aşmış çınar ağaçlarının çevrelediği şırıl şırıl akan bir dere ile karşılaşıyorsunuz. Devasa çınarların altına monte edilmiş ahşap masaların olduğu bu alan adeta cennetten bir manzarayı andırıyor. ‘İncircik’ olarak bilinen bu harikulade mesire alanı sadece sessizlik ve tabiat tutkunlarının bildiği bir köşe. Engebeli arazi koşulları nedeniyle İncircik’e sadece arazi tipi araçlar ya da motosikletlerle ulaşılabiliyor. Köy  Muhtarı Niyazi Soytürk her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen İncircik’in gelecekte çok daha büyük önem kazanacağını öngörüyor.

TAM BİR DOĞA HARİKASI

KARAKIZLAR’DA bulunan ve Devlet Su İşleri tarafından geçtiğimiz yıllarda inşa edilen sulama göleti  çevredeki tepelerdeki çam ağaçları ile harika bir manzara sunuyor. Özellikle hafta sonları  Karakızlar Göleti’nin civarında piknik yapmaya giden  kişiler  arasında Torbalı dışından kimselerin de bulunması dikkat çekiyor. Kamp meraklılarının civarında çadır kurduğu göletin derinliği otuz metreyi buluyor. İçerisinde balıkların yaşadığı gölet civardaki doğaseverlerin önemli uğrak alanlarından.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.