SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Dağ köylerinde eşekler gün geçtikçe azalıyor!

Bu haber 19 Kasım 2022 - 23:50 'de eklendi.

Torbalı merkeze bağlı dağ köylerinde çobanların vazgeçilmezi sürüye yol gösteren eşeklerin sayıları her yıl gittikçe daha çok azalıyor. Eskiden köylünün yük taşımadaki en önemli görevi gören bu hayvanlar teknolojinin ilerlemesi ve yerlerine motosikletlerin geçmesiyle yok olmaya başladı

EŞEK, at gibi hayvanlar eskiden köylünün can damarıydı. Gideceği her yere bu hayvanlarla ulaşan köylüler, motosiklet gibi araçların çıkmasının ardından bu yük hayvanlarına pek ihtiyaç duymuyor. Gideceği en uzak noktaya bile motosikletiyle giden köylüler, teknolojiden faydalanırken, işleri de rahat bir şekilde yürütüyor.

EŞEKLERİN eskiden çok önemli bir araç olduğunu belirten köy sakinleri: “Eskiden biz köylülerin en büyük yardımcısı eşeklerdi. Eşek sırtına çobana ne lazımsa (azıklar, yağmurluklar, oturmak için örtüler) yüklenir, önden giderek sürüye öncülük eder. Eskiden her yanda olan eşek, son yıllarda yok olmaya başladı. Küçükbaş besiciliğinin azalmasıyla eşeklere ihtiyaç azaldı. Bu yüzden eşeğe ihtiyaç olmayınca bir anlamda sahip çıkılmayan eşekler bir bir yok oldu. Eskiden her yan eşekti, şimdi arayıp da bulamıyoruz. Paran olsa bile eşek yok” dedi.

EŞEK olmayınca artık yükleri de motosikletlere yüklemeye ve sürünün yanında motosikletle gidip gelmeye başladıklarını belirten çiftçiler, eşek sayısındaki azalmaya anlam veremediğini ancak son yıllarda civar köylerde eşek sayısının gittikçe azaldığını belirttiler.

ESKİDEN koyun sürüsünde mutlaka bir eşek bulunması gerektiğini belirten köylüler: “Eşek, çobanların olmazsa olmazıydı eskiden. Çünkü eşeğin sırtındaki semer bir çobanın hem mutfağı hem de gardırobu. Çoban gece gündüz, elinde ekmeğini, suyunu ve kepesini taşıyamaz. İşte orada eşek devreye girer. Taşıma amaçlı alınan eşekler sürüye kılavuzluk eder. Dar geçitler ve yollar eşeğin öncülüğünde aşılırdı. Şimdilerde küçükbaş hayvancılıkta öldü, eşeklerde yok olmaya başladı” diye konuştu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.