SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Çocuklarda sık görülüyor, belirtileri koronavirüsle aynı

Bu haber 26 Şubat 2022 - 1:35 'de eklendi.

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şafak Pelek, mevsim geçişleri ile birlikte çocuklarda sıkça görülen rahatsızlıkları ve alınacak tedbirleri anlattı. Gribin türleri, nezle gibi rahatsızlıkların çocuklarda görüldüğüne ve bulaşıcılığının fazla olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Pelek, mevsim geçişlerine de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

GRİP ve benzeri hastalıkların koronavirüs ile karıştırıldığını ve bu durumun ailelerde tedirginliğe sebep olduğu vurgulayan Tınaztepe’li Çocuk Doktoru Şafak Pelek, “Çocuklarda şu an enfeksiyonlar arttı. Ailelerde de büyük tedirginlikler var. Covid-19 yaygın olduğu için her gribal enfeksiyonda çocukların bu virüse yakalandığı korkusu ortaya çıkıyor. Nezle virüsleri ise az görülse de kendini göstermeye devam ediyor. Pelek, “Yetişkinler için de önemli. O yüzden bu ara biraz daha dikkat etmeleri lazım. Yüksek ateş, kırgınlık, göz kızarıklığı oluşuyor. Bunların yanı sıra burun akması, öksürük eşlik edebiliyor. Burun sürüntüsü alınarak hızlıca sonuçlanan bir testi var. O test sonucunda pozitif olduğunu görürsek direkt ilacını başlatıyoruz ve hızlıca çocuklar iyileşiyor. Antibiyotik gibi antiviral bir ilacı var. Ailelere buna dikkat etmelerini öneririm. Test çabuk sonuçlandığı için tedavisi de çabuk sonuçlanıyor” dedi.

“İSHAL KIŞ AYLARINDA DA DEVAM EDİYOR”

İSHALİN hâlâ yaz döneminde olduğu gibi kış aylarında da devam ettiğini ifade eden Uzm. Dr. Şafak Pelek, “Bazı virüsler kış aylarında da ishale sebep oluyor. Birçoğu probiyotikler ve diyetle düzeltilip, antibiyotik kullanmaya gerek kalmıyor. Yeter ki o başlangıçtaki kusma bölümünü atlatabilsinler. Çünkü çocuklar kustukça aşağıdan da ishal devam edince düşkünleşiyorlar. Kusmayı önlersek ishali de büyük oranda antibiyotik kullanmadan geçirebiliyoruz” diye konuştu.

“ANTİBİYOTİK KULLANMAK GEREKEBİLİR”

“KULAK iltihapları, viral enfeksiyonlar bağışıklığı bozduğu için bir süre sonra komplikasyonlara sebep oluyor” diyen Tınaztepe’li Çocuk Doktoru Şafak Pelek, “Burunda enfeksiyon, sarı – yeşil akıntı, rinit, sinüzit oluşuyor. Kulağı etkilerse akma şeklinde kulak ağrısıyla gelen tablolar ortaya çıkıyor. Bunlarda mutlaka antibiyotik kullanmak gerekiyor. Solunum sıkıntısı, geçmeyen öksürük, halsizlik bu tabi ki alt solunum yolu enfeksiyonuna işaret eder. Bu durumda mutlaka doktora başvurulup akciğerler kontrol edilmeli tahliller yaptırılmalıdır. Bronşit ve zatürre dediğimiz rahatsızlıklar gelişebiliyor. Grip ve viral enfeksiyon sonrası ailelerin buna da özellikle dikkat etmesi çok iyi olur. Çünkü çocuklar çiçek gibiler, ertesi gün hemen kötüleşebiliyorlar. Daha yakın takip etmek gerekiyor” dedi.

“PROBİYOTİK ETKİYE SAHİP YİYECEK VE İÇECEKLER TÜKETİLMELİ”

BU konuların yanı sıra çocukların beslenmesi, uyku saatlerinin önemine işaret eden Uzm. Dr. Pelek, “Uyku çok değerli bir şey, bağışıklığı düzenleyen çok mühim olan uyku düzenine mutlaka dikkat edilmeli. Beslenme konusunda da klasik olarak kış meyve ve sebzelerine ağırlık verilmeli. Renkli olan meyveler, kuru meyveler, çerezler çok değerli. Ceviz, badem gibi kuruyemişlerle çocukları destelemek gerekir. Probiyotik etkiye sahip yiyecek ve içecekler bağırsaklarımızı düzenliyor. Bağırsaklarımız bağışıklığı düzenleyen en önemli yerlerden birisi. Bağırsaklarımızı iyi tutmak için, yoğurt, turşu, şalgam gibi gıdalara değer verip çocuklarımıza bunları yedirmeliyiz. Çocuklarımıza örnek olmalıyız. Biz de bu ürünleri tüketmeliyiz” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.