SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Çocuklara grip aşısı yaptırmak için hala geç değil

Bu haber 23 Kasım 2023 - 0:51 'de eklendi.

Mevsimsel grip (influenza) hastalığının sonbaharın kendini göstermesiyle başlayıp kış aylarında da devam ettiğini söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları, influenza (grip) aşılarının önümüzdeki sezonda en yaygın olacağı öngörülen influenza virüsü alt tiplerine karşı koruma sağlayan aşılar olduğunu belirti. Doktorlar, 6 ayın üzerindeki herkese mevsimsel grip aşısı yapılmasının önemine işaret ederek “Grip aşısı yapılması için en uygun zaman eylül-ekim ayları ancak kış aylarında da yapılan grip aşısı koruma sağlar” dedi

İNFLUENZA A veya B virüslerinin neden olduğu, her yıl dünya çapında salgınlar halinde ortaya çıkan mevsimsel grip hastalığı Türkiye’nin de sahip olduğu ılıman iklimlerde kış mevsimlerinde ortaya çıkıyor. Tüm çocukları yakından ilgilendiren bu sorunun özellikle riskli grup olarak kabul edilen iki yaş altı çocuklar için daha çok önem kazandığının altını çizen Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları, influenza nedeniyle hastaneye yatış oranının 5 yaş altı çocuklarda, 5 yaşın üste çocuklara oranla daha fazla olduğunu söylediler.

GRİP AŞISI ÇOCUKLARDA HAYAT KURTARICIDIR

5 YAŞIN altındaki çocukların (özellikle 2 yaşından küçükler) grip ilişkili ciddi hastalık açısından risk altında olduğunu anlatan doktorlar, 2022’de yapılan bir araştırmada, grip aşısının çocuklarda yaşamı tehdit eden ciddi gribe yakalanma riskini yüzde 75 oranında azalttığının gösterildiğini söyledi. Aşının altı aydan büyük çocuklara güvenle uygulanabileceğini anlattı. Grip aşısının etkinliğinin mevsimsel virüs tipine ve aşı olan kişinin bağışıklık sistemi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebildiğini belirten doktorlar, sözlerine şöyle devam etti: “Grip aşısı, kişileri özellikle ‘ağır hastalık tablosundan’ ve ‘hastane yatışından’ korumaktadır. Örneğin; Covid-19 salgını öncesindeki son grip sezonu olan 2019-2020’de grip aşısının, tahmini 7,5 milyon grip hastalığını ve 6.300 kişide griple ilişkili yaşam kaybını önlediği tahmin edilmektedir. 2021’de yapılan bir araştırma, grip nedeniyle hastaneye kaldırılan yetişkinler arasında aşılı hastaların, aşılanmamış olanlara kıyasla yoğun bakım ünitesine yatma riskinin yüzde 26, ve gribe bağla yaşam kaybı riskinin yüzde 31 daha düşük olduğunu göstermiştir.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.