SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Büyükşehir’e ‘Arkas Planı’ şoku… Bakanlıktan inceleme kararı!

Bu haber 19 Ekim 2022 - 0:53 'de eklendi.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’a ait Torbalı’da bulunan bağ evi, şarap tesisi ve restorana ait arazide otel izni verilmesine yönelik plan değişikliğiyle ilgili inceleme başlattı. Mülkiye müfettişi tarafından bakanlığa sunulan raporda tarım alanının otele dönüştürülmesi başta olmak üzere birçok önemli karar usulsüz bulundu.

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantılarında tartışmalara neden olan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’a ait Torbalı’da yer alan bağ, şarap evi ve restoranın bulunduğu yerle ilgili yapılan plan değişikliğiyle ilgili inceleme başlatıldı.  İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından görevlendirilen Mülkiye Başmüfettişi Özcan Bademci’nin hazırladığı raporu bakanlığa sunduğu öğrenildi. 13 Ağustos 2021 tarihli meclis kararında;  İzmirli tanınmış işadamı Lucien Arkas’ın sahibi olduğu LA Organik Bağcılık Şarapçılık Hayvancılık İnşaat Turizm Gıda Sanayi ve Ticaret  A.Ş. şirketine ait Torbalı Yazıbaşı mahallesindeki 825 ve 827 parselin imar plan değişikliğini onaylanarak askıya çıkartılmıştı. La Mahzen İsimli bir restoranın da bulunduğu 237 dönümlük arazi için yapılan plan değişikliğinde “tarım alanı” olarak görünen yerler “otel alanı” olarak değiştirilmiş, tesis içine konaklama imkanı getirilmişti. İzmir Valiliği’nin İçişleri Bakanlığı’ndan talep ettiği mülkiye müfettişinin söz konusu alanda yapılan özel imar plan değişikliğiyle ilgili belge, bilgi, meclis kararı ve tüm planlamaya ilişkin evrakları isteyerek bir çalışma yaptığı ve raporunu tamamladığı öğrenildi.

HANGİ KONULAR İNCELENDİ?

PLANLAMA alanında yapılan değişiklikle ilgili tartışmalar sürerken; 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı plan notuna aykırı olarak arazi kullanım türünde değişiklik yapıldığı, 1/25.000 ölçekli İzmir büyükşehir bütünü çevre düzeni planı plan notuna aykırı işlem yapıldığı, imar planı değişikliğine esas jeolojik-jeoteknik etüt raporu hazırlanmadığı, şarap üretim merkezindeki imar hakkının fiili durumda ne kadarlık bölümünün kullanıldığı ne kadarlık imar hakkının kaldığı belgelenmediğinden, öneri plandaki otel alanının emsalinin artışa konu olup olmadığı belirsizliği ve son olarak plan değişikliği kapsamında alınan tarım il müdürlüğü görüşünün eksik olduğu gibi konular incelendi.

İDDİALAR NELER?

ŞİKAYETE konu olan imar plan değişikliğiyle ilgili; çevre düzeni planı plan notlarına aykırı olarak, plan değişikliği ile mevzii imar planındaki arazi kullanım türlerinde değişiklik yapıldığı belirtildi. Yine, 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı plan notlarına göre mevzii imar planlarında sadece Sosyal ve Teknik Altyapı Alanlarının arttırılmasına yönelik plan değişikliği yapılabilecekken, kullanım türü değişikliği yapılarak otel kullanımı ilave edildiğinin altı çizildi. İlk defa yapılaşmaya konu olacak otel kullanımına ilişkin, imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporu hazırlatılmadığı vurgulandı.  Son olarak;  şarap üretim merkezindeki imar hakkının fiili durumda ne kadarlık bölümünün kullanıldığı, ne kadarlık imar hakkının kaldığı belgelenmediğinden, öneri plandaki otel alanının emsalinin artışa konu olup olmadığı belirsizliğine dikkat çekildi.  Öte yandan, mevzii imar planından farklı olarak otel kullanımı içeren plan değişikliği için alınan tarım görüşünün eksikliğine vurgu yapılırken söz konusu  otele ilişkin tarla vasfındaki 827 parselde gerekli toprak incelemesi yapılmamasına dikkat çe

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.