SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Bu işi Torbalı’da bir tek o yapıyor, uyumaya fırsatı bile yok!

Bu haber 07 Aralık 2021 - 1:54 'de eklendi.

Zeytin silkme sezonunun başlamasıyla birlikte Torbalı’da en fazla yoğunluğu hiç şüphesiz silkme manikası tamiri yapan Gökhan Emeksiz’in sahibi olduğu mekan görüyor.

Torbalı’nın tek zeytin silkme makinesi tamiratını yapan Gökhan Emeksiz, uyuyacak vakti bile zor buluyor. Tepeköy Mahallesi’ndeki eski hamamın yer aldığı sokakta hizmet veren Gökhan Elektronik, hasat sezonunu yaşayan çiftçilerin kurtarıcısı oluyor. Eski çağlardan beri hem sofralık, hem de yağlık olarak tüketilen, gün geçtikçe önemini arttıran zeytin, mutfağımızın vazgeçilmezi haline geldi. Sağlıklı beslenme için sofralarımızdan eksik edilmemesi önerilen bu bitki, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yaygın olarak yetiştiriliyor.

SIRIK İLE ZEYTİN SİLKELEME DEVRİ KAPANIYOR

Zeytin hasadında geleneksel yöntem olarak bilinen sırıkla ve elle toplama şeklinde yapılan hasat,  çok yorucu, iş gücü gereksinimi fazla, zaman alan, işçi ücretlerine de bağlı olarak yüksek maliyetli bir uygulama… Özellikle zeytin ağacının dallarına sırık adı verilen uzun sopalarla vurarak meyvelerin düşürülmesi yıllar boyu uygulanan bir yöntem. Bu yöntemde, ağaca ve ertesi yıl ürün verecek sürgünlere zarar verilmekte, böylelikle zeytinin bir yıl ürün verirken diğer yıl ürün verememesine neden oluyor. Elle toplama olarak adlandırılan uygulamalarda, merdiven yardımı ile zeytin dallarına ulaşabilen işçiler ya tek tek zeytini toplamakta ya da tarak olarak adlandırılan el aletleri ile dallar üzerindeki zeytini tarayarak koparılıyor. Bu yöntem zaman alıcı, yorucu bir uygulama…

YÜKSEK VERİM İÇİN TERCİH EDİLİYOR

Son yıllarda ülkemizde, makinalı zeytin hasadına hızlı bir geçiş oldu. Genellikle arazi yapısına ve üretim amacına göre farklı çalışma prensiplerine sahip makinalar satın alınmakta ve kullanılıyor. Farklı teknik özelliklere sahip olan bu tip makinaların çoğu İtalya ve İspanya’dan ithal ediliyor. Genellikle hasat işlemi, dalların, gövdenin sarsılması ya da ufak darbelerle meyvenin düşürülmesi esasına dayanıyor. Sarsarak yapılan hasatta, titreşim değerleri (frekans-genlik) değerleri farklılık gösteriyor ve doğrudan meyve ile temas edilmemekte dalların ya da gövdenin titreştirilmesi ile meyve düşürülüyor. Çırpıcılarda da parmakların şekli, hareket yönü – hızı değişiyor.

‘UYUMAYA FIRSAT BULAMIYORUM’

Torbalı’da bu aletlerin tamiratı ise sadece Gökhan Elektronik’te yapılıyor. 200 bin nüfuslu bir ilçede tek olmanın avantajını ve dezavantajını yaşayan deneyimli elektronikçi, “Son yıllarda gittikçe kullanımı artan bu makinelerin tamirini yapmaktayım. Hem verim açısından zeytin silkme makinelerinin kullanımı son yıllarda ülkemizde arttı. Doğal olarak hasat döneminde sıkça kullanılan bu cihazlar arızalanıyor. Zeytin üreticinin yardımına ise ben koşuyorum. Onların getirdiği cihazları kısa sürede tamirini yapıp teslim ediyorum. Bu dönemde işler o kadar yoğun oluyor ki, uyumaya fırsat bile zor buluyorum ama şikayetçi değilim. Mesleğimi severek yapıyorum” şeklinde konuştu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.