SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Binaların ‘gürültüye karşı korunması’ yönetmeliği olduğunu biliyormusunuz?

Bu haber 13 Mart 2023 - 0:19 'de eklendi.

5 yıldır gürültüye karşı korunması hakkında yönetmelik bulunuyor ve Yeni yapılan binalarda ses yalıtımı yapılması zorunlu… Hem trafik gürültüsüne hem de komşuluk gürültüsüne karşı müteahhitler akustik uzmanına proje yaptırıp, ses yalıtımı yapmak zorunda olduğunu biliyormuydunuz?

‘BİNALARIN Gürültüye Karşı Korunması’ hakkında yönetmelik, 1 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, konut ve iş yeri gibi yaşanılan mekanlarda, komşu ve çevredeki diğer unsurlardan kaynaklanan gürültülerin rahatsızlık vermemesine yönelik ses yalıtımı yapılmasının kurallarını getiren değişiklikler yer alıyor.

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelikle konut, iş yeri, eğitim, sağlık tesisleri gibi binaların kapı içeren duvarlarının desibel değerleri yeniden düzenlendi. Buna göre, ISO standartları baz alınarak, kapı içeren yapı elemanlarının ses yalıtım değerleri en fazla 10 desibelden 14’e yükseltildi. Ayrıca tasarımda akustik uzman gerektirmeyen binaların kat sayısı da beşten yediye çıkarılmış durumda…

BU sayede yaygın olarak inşa edilen ve özel malzeme/yapım teknikleri içermeyen, akustik uzmanlık eğitimine ihtiyaç duyulmayan binaların mimari akustik açıdan değerlendirilmesi sağlanıyor. Yönetmelik, 5 yıldır Torbalı’Da yapılan binalarda da uygulanıyor.

“DENETİM MEKANİZMALARINI HAREKETE GEÇİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

YÖNETMELİĞİN, toplumun güvenli, sağlıklı ve konforlu binalarda yaşama hakkına hizmet edecek hayati öneme sahip olduğunu belirten Buzkuş Mimarlık sahibi Coşkun Buzkuş, “5 yıldır uygulanan yönetmelik kapsamında, yeni binalarda zorunlu olan su yalıtımı ve ses yalıtımı uygulamaları sektöre olumlu yansıdı. Sektörün büyüyüp sağlıklı gelişimine önemli bir katkı sağladı. Elbette eksiklikler, düzeltmeler oluyor ancak önemli olan, sektörün bir nirengi noktası kazanmasıdır” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.