SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Besiciler otu balyalayarak kışı garantiliyor

Bu haber 09 Eylül 2022 - 1:31 'de eklendi.

Torbalı’daki besiciler otluk arazilerini değerlendirerek ot balyaları yapıyor. Ot balyası yapmaya işlemi hızla ederken ot balyalarının da en az saman kadar besleyici ve uzun süre bozulmadan kalabildiği öğrenildi.

TORBALI’NIN geniş ovalarında yapılan en eski mesleklerden olan tarım ve hayvancılık sanayi alanında büyümedeki artışa rağmen konumunu korumaya çalışıyor. Özellikle ilçe merkezine uzak mahallerde yaşayanlar tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sürmeye devam ediyor.

TORBALI’DAKİ besiciler yaklaşan kurban bayramı sebebiyle hayvanlarını daha ucuz yollarla besleyerek daha yüksek fiyatlara satmak amacıyla farklı yollar deniyor. Besicilerin bir kısmı bahar mevsiminde ot bolluğu yaşanan arazilerde hayvanlarını otlatmaya çıkartırken daha büyük ölçekte hayvancılık yapanlar ise arazilerdeki otları balyalar haline getiriyor.

BÜYÜK ve küçükbaş hayvan yemine yapılan zamlar üreticiyi mali yönden olumsuz etkiledi. Hayvanların beslenmesi ve bakımındaki maliyetlerin artmasıyla beraber fiyat ve alım gücünde de sıkıntılar baş gösterdi.  Besiciler her yıl hayvanlarına yemin dışında ilave  olarak kuru ot takviyesi yapıyor. Hayvanlara verilen temel besinlerden olan mısır slajı, saman ve yonca fidelerini henüz büyüme aşamasında olduğun dolayı besiciler kendiliğinden çıkan otlara yöneldi.

BİÇİLEN ot bir hafta kadar kurumaya bırakıldıktan sonra makinelerle balyalar haline getirilerek hayvan ağırlarını götürülüyor. Ot balyalarıyla kış için erken stok yapmaya başlayan üreticilerden alınan bilgiye göre yabani otlardan yapılan balyalarının da diğerleriyle aynı besleyici özelliklere sahip olduğu bilgisine ulaşıldı. Öte yandan arazilerindeki yabani otlardan balya yaptıranlar sayısında artış yaşanıyor.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.