SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Balın kilosu 400 TL olmalı!

Bu haber 20 Ekim 2023 - 23:30 'de eklendi.

Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hüseyin Kanlı, bal fiyatlarının 200 ile 300 TL arasında satıldığını kaydederek, “Artan maliyetler dolayısıyla bal fiyatları da geçtiğimiz seneye göre iki katına çıktı. Balın esas değer 400 -500 TL olmalı” dedi.

YAZ aylarının son günlerinde başlayıp sonbahar aylarının ilk günlerine sarkan bal hasadında sona gelindi. Bal sağımı sonrası arıcılar sonbahar hazırlığına başlıyor. Arı kolonilerinin sonbahar ve kışın yemeleri için bal ve polen bulunan bazı petekler kovanlarda bırakılıyor. Her yıl festivallere ev sahipliği yapan Dereköy Gökyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hüseyin Kanlı, Dereköy’de 7 bin kovan ile başladığı bal hasadından 80 -100 ton arası verim beklediklerini ifade etti.

MASRAFLARI KARŞILAMIYOR

EGEDESONSÖZ’E kooperatifin bal hasadını değerlendiren Kanlı, öte yandan vatandaşlara sahte bal ile ilgili uyarılarda bulundu. Kuraklığın bal verimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Kanlı, “Kuraklık dolayısıyla çiçeklenme kısa sürüyor. Verimde azalmalar oluyor.Ayrıca, maliyet olarak mazot yüksek şeker fiyatı yüksek. İzmir’den Afyon’a bile gitseniz mazot masrafı 18 bin TL’ye mal oluyor. Maliyetler arttığı için de bal fiyatına geçtiğimiz seneye göre iki kat zam geldi. Süzme bal 200-250 TL arasında, petek bal ise 300 TL. Yine de üreticilerimizin masraflarını karşılamıyor” dedi. Arıcıların devlet tarafından desteklenmediği sürece bu mesleğin kaybolacağını kaydeden Kanlı, “Gençlerimiz bu işi yapmıyor. Sektörde işçi yok. Devlet 25 lira kovan desteği veriyor. En büyük destek gerçek bal üreticilerine destek verilsin sahte balcılara denetim yapılsın. Bazı firma sahipleri glikozdan aroma katarak bal üretiyor. Marketlere satıyor. Balın esas değeri 400 -500 TL olmalı. İBB bal paketleme tesisi kurdu. Büyükşehir sosyal yardım paketlerine koyuyor. Devletten de bunu bekliyor. Üretimler kooperatif çatısı altında olursa vatandaş sağlıklı gıdaya ulaşır. Devlet kavanozların üzerinde yüzde 5 glikoz kullanılabilir ibareyi koyuyor. Bunun kaldırılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.