SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Atatürk Sanayi Sitesi’nde maaş yerine ‘yüzdelik pay verme’ uygulaması yaygınlaştı

Bu haber 30 Ocak 2021 - 15:52 'de eklendi.

Maaş yerine yüzdelik pay verme uygulaması Torbalı Atatürk Sanayi Sitesi’nde de yaygınlaşıyor.

7 EYLÜL Mahallesi’nde yer alan Torbalı Atatürk Sanayi Sitesi’ndeki dükkanlarda yüzlerce kişi istihdam ediliyor. Genellikle teknik bilgi, beceri gerektiren işlerin yapıldığı sektörlerde faaliyetler gösteren dükkanların yer aldığı Torbalı Atatürk Sanayi Sitesi’nde ev tadilatı, araç ve makine tamir onarımları yapılıyor. Sanayideki esnaflar, mesleklerini öğretecek çıkar ve kalfalar bulamazken işe alacakları kişilere de her yaptıkları işten yüzdelik vermeyi tercih ediyor. Yüzdelik vererek personel çalıştırmanın artan gider maliyetleri sebebiyle daha fazla tercih edildiği kaydedildi.

ÇALIŞANLAR KENDİ MAAŞINI KENDİSİ BELİRLİYOR

TORBALI’DA fabrikalarda ve hizmet sektöründe iş olanaklarının artmasıyla sanayide ustalar mesleklerini öğretecek çırak bulamayacak duruma geldi. Ustalık, zanaat gerektiren işler konusunda istihdam açığı ortaya çıktı. İşletme sahipleri de mesleğinde kendini kanıtlanarak uzmanlaşan kişilere maaş vermek yerine yüzdelik önermeye başladı. İşe alınan kişiler, dükkanlarda yaptıkları her bir işten anlaşılan tutarda yüzdelik pay alıyor.

PERSONELLERİN kendi maaşlarının belirleme imkanını taşıyan sistemin otomobil tamirhaneleri gibi işletmelerde sıklıkla uygulandığı belirtildi. Yüzdelik ücretli sistemde iş yerlerinde verilen hizmetin kalitesinin de arttığı ifade edildi. Sanayi esnaflarından Hakan Akkol, esnafların neden böyle bir ücretlendirme yaptığını kısaca açıklayarak “İşletmelerde istihdam edilen her bir personelin maaş haricinde ödenmesi gereken prim tutarları çok arttı.

BAZI esnaflar bu gideri ödememek için yüzdelik usulü ile alım yapıyor. Her yapılan işten yüzde 20’den yüzde 50’ye kadar değişen oranlarda ücret alan çalışanlar, kendi sosyal güvencelerini ödüyor ve kendi maaşını kendisi belirliyor. Bir nevi personeller işletmeye ortak oluyor. Yapılan işten personel de işverene yakın bir ücret alma şansı yakalıyor” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.