SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Asma domateste verim daha yüksek!

Bu haber 19 Temmuz 2022 - 5:20 'de eklendi.

Türkiye’nin önemli domates üretim merkezlerinden biri olarak gösterilen Torbalı Ovası’nda yaz mahsullerinin incisi çiftçinin gözbebeği domates her yıl üreticisine büyük oranda kar bırakıyor. İçinde bulunduğumuz aylarda fideler toprakla buluşurken, yapılan açıklamada asma domateslerin daha verimli olduğu belirtildi.

DOMATESLER yapılan hasadın ardından İlçedeki Tat, Tukaş, Öncü gibi konserve salça üretimi yapan firmalara gidiyor. Ekim işlemi tamamlanan ve hasadı için gün sayılan domates kurutularak yurt dışında satılıyor. Domates de geçen sene oluşan tuta ve mildiyö hastalıkları nedeniyle ürün kaybı yaşanırken üreticileri bu sene istedikleri karı almayı hedefliyor. Seralarda ve küçük ölçekli bahçelerde sanayi tipi domatesin dışında asma domatesi yaygınlaştı. Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Hakan Öner asma tipi domates hakkında bilgi verdi.

DOMATES, ülkemiz insan beslenmesinde son derece büyük önem taşıyan hemen her yemeğimize lezzet katan, ekonomik önemi son derece yüksek olan sebzelerin başında geliyor. Bu özelliklerinden dolayı da serada ve açık tarla koşullarında yetiştirilen sebzeler arasında domates ilk sırayı alıyor. İlçede uygun hava koşulları ve müşteri potansiyeli nedeniyle üreticilerin yaz sebzelerinde en fazla tercih ettiği ürün oluyor.

HAKAN Öner asma tipi domatesin yetiştirmesiyle ilgili olarak ,”Nerede olursa olsun, domates fidelerinin güneş görmesi çok önemli. Güneş gören fidelerin gelişmesi de daha çabuk oluyor. Fidelerin ekildiği toprağın mineraller bakımından zengin olması gerekiyor. Bunun için doğal bir çözüm olarak yumurta kabuklarını, aspirin kullanılabilir.Toprağa ekilen fidelerin büyüdükçe tutunacağı ipi tel ve tahta dan iskeletler yapmanı gerekiyor”dedi. Öner asma tipi domates fideleriyle ilgili verdiği bilgilerin devamında “Asma tipi domates fidelerinde yetişen domatesler toprağa temas etmediklerinden dolayı böceklerden doğal etkilerden gelen zararlardan etkilenmiyor. Ayrıca ter konusunda asma tipi domates avantaj sağlıyor. Fidelere belirli dönemlerde uzaması için budama yapılması da gerekiyor” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.