SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Aşırı sıcaklar üzüm bağlarını kavurdu

Bu haber 26 Haziran 2024 - 16:44 'de eklendi.

Dünyaca ünlü ihracat ürünü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştiği Torbalı’da 45 dereceleri bulan hava sıcaklıkları üzüm bağlarını da olumsuz etkiledi. Yer yer bazı bağlarda güneş yanıkları tespit edilirken yetkililer çiftçilere uyarılarda bulunarak yaprak alma işleminden uzak durulması gerektiğini ve sulama, bağ arası sürme gibi işçiliklerin de gece yapılması gerektiğini söylediler.

TORBALI’DA mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar hem hayatı hem de tarımı olumsuz etkiliyor. Artan hava sıcaklıkları nedeniyle geçtiğimiz yılın haziran ayına göre ot, anız ve orman yangınlarının da 2 kat arttığı Torbalı’da 45 dereceyi bulan hava sıcaklıkları tarımı da olumsuz etkiliyor. Artan hava sıcaklıkları nedeniyle üzüm bağlarında kurumalar ve yer yer güneş yanıkları görülmeye başlandı. Rekolteyi de olumsuz yönde etkilemesi beklenen güneş yanıkları ve kurumalara karşı uyarılarda bulunuldu

GÜNDÜZ yapılan işçiliklerin toprakta ısınmaya neden olduğunu vurgulayan yetkililer, “Bilindiği üzere dünyadaki ısının yükselmesi bizim ülkemizde de kendisini göstermeye başladı. Bağ narin bir bitki olduğu için başta yapraklardan kurumaya başlıyor daha sonra meyvesine güneş yanığıyla beraber meyvesi yanıyor. Bu da üzüm mahsulüne zarar veriyor. Çiftçilerimiz mümkün olduğu kadar işçiliklerini, sulamalarını, çaba, ızgara, goble çekmelerini gecenin ilerleyen saatlerde yapmalarını istiyoruz. Gündüz yapılan işçilikler bir kat daha toprağın ısınmasını arttırır. Bağlara buhar olarak verdiği için sıkıntıya neden olur. Çiftçilerimiz işlerini gece yapmalarını istiyoruz” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.