SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Asansör faciası sonrası ‘özel’ uyarı: Denetimler piyasa insafına bırakılamaz!

Bu haber 02 Kasım 2023 - 10:28 'de eklendi.

Torbalı’daki asansörlerin de kontrollerini yapan Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Evrim Aksoy, asansörlerin bakım sorumluluğu konusunda uyarılar yaptı.

GEÇTİĞİMİZ hafta Aydın’da bir KYK yurdunda meydana gelen ve bir öğrencinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan asansör faciası büyük tepkiye neden olurken, asansörlerin güvenli kullanımı doğrultusundaki denetimleri de yeniden gündeme geldi. Denetimlerden sorumlu kurumlardan olan Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Evrim Aksoy, yaptığı açıklamalarda denetimin kamusal olması ve ticarileşmemesi, piyasalaşmaması gerektiğine dikkat çekti.

‘MUAYENELERİN KAMU ADINA GÖREVLENDİRME İLE YAPILMASI GEREKİYOR’

AKSOY, kamusal olması gereken denetimlerin piyasaya açıldığını söyleyerek “Olayın kesin nedeni veya nedenleri, bilirkişi incelemelerini de kapsayan resmi soruşturma ile belirlenebilir. Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu ve asansörlerin periyodik kontrolleri konusunda akredite A Tipi Muayene Kuruluşu vasfını taşıyoruz. Asansörlerin tescili, ruhsatlandırması ve periyodik muayenesi ile ilgili olarak belediyeler görevlendirilmiştir. Fakat özellikle periyodik muayene işinin yeterince yerine getirilememesinden kaynaklı olarak Sanayi Bakanlığı Odamızın da çok önemli katkılarıyla, asansör muayeneleri, mevcut asansörlerin iyileştirilmesi ve teknik mevzuata uygun hale getirilmesi için süreci düzenleyici bir yönetmelik çıkarmıştır. Bu yönetmeliğe en önemli itirazımız, denetimin kamusal bir görev olduğu, muayenelerin kamu adına görevlendirme ile yapılması gerektiğiydi. Fakat yönetmelik ile ilgili belediyeler eliyle muayene işini protokoller aracılığıyla A Tipi Muayene Kuruluşlarının yapmasının önü açılmış ve kamusal bir anlayışla olması gereken denetimler piyasaya açılarak bir rekabet unsuru haline getirilmiş durumda” dedi.

‘PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ’

YAPILAN muayenelerin belediyeler adına yapıldığını ifade eden Aksoy, “Bu işten yasal olarak sorumlu olan belediyelerdir. Bu noktada muayene kuruluşlarından yalnızca ikisinin, TSE ile Odamızın kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar, diğerlerinin ise kâr amaçlı özel firmalar olduğunu belirtmeliyiz. Dolayısıyla belediyelerin, ilçe sınırları içindeki asansörlerin yıllık periyodik denetimlerini kâr amacı gütmeyen, kamusal hizmet yaklaşımına sahip kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlara yaptırmaları, taşıdıkları toplumsal sorumluluk gereğidir. Bu protokoller hiçbir pazarlık konusu olmamalıdır. Böyle bir durum hizmetin kalitesinin düşmesine, çalışanların mağdur edilmesine ve düzgün yapılmayan denetimin neticesinde can kayıplarına ve zararlara yol açacaktır. Kamusal hizmet olan denetimler, piyasanın insafına bırakılamaz” şeklinde konuştu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.