SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Anlaşmazlıkları arabulucu çözecek

Bu haber 10 Mayıs 2017 - 7:02 'de eklendi.

Torbalı’da, ‘21. Yüzyılda Zaman ve Paranın Anahtarı Arabuluculuk’ toplantısı gerçekleştirildi. Torbalı Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda, işçi ve işveren arasında yaşanan uyuşmazlıkların arabuluculuk ile çözüleceği vurgulandı.

HUKUK uyuşmazlıklarında yeni bir çözüm yolu olan arabuluculuk özellikle iş dünyasında yaşanan birçok sorunun kısa sürede giderilmesini sağlıyor. Arabuluculuğa 2017 yılında rekor sayıda başvuru yapıldı. Bu yılın ilk dört ayında 6 bin 746 dosya arabuluculara gitti. 2013’ten bugüne kadar arabuluculuğun tercih edildiği dosya sayısı ise 12 bin 207 oldu. Uluslararası Arabuluculuk Derneği ve Akdeniz Uyuşmazlık Çözüm Merkezi işbirliği ile Torbalı Ticaret Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Uluslararası Akredite Arabulucu avukat Nevin Can, arabuluculuğun alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olduğuna dikkati çekti.

İŞÇİ VE İŞVEREN ARASINDAKİ SORUNLARA ÇÖZÜM

HUKUK uyuşmazlıkları nedeniyle, adliyelerde artan dosyaların sayısı ve uzayan mahkemeler, adaletin işlevselliğinin önünde büyük bir engel oluşturuyor. Adalet Bakanlığı, bu sorunu arabuluculuk ile çözmek adına 2013 yılında harekete geçti. Bugüne kadar 12 binden fazla dosya, arabuluculara yönlendirildi. Arabuluculuk özellikle iş dünyasındaki uyuşmazlıkların çözümünde de büyük kolaylık sağlıyor. Uluslararası Arabuluculuk Derneği ve Akdeniz Uyuşmazlık Çözüm Merkezi işbirliği ile Torbalı Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde ’21. yüzyılda zaman ve paranın anahtarı arabuluculuk’ konulu toplantı gerçekleştirdi. İşçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk, damga vergisinden muafiyet, fikri ve sınai haklarda arabuluculuk, arabuluculuk ile aile şirketlerinin sürdürülebilirliği ve inşaat uyuşmazlıklarında arabuluculuk konularında katılımcılara bilgi verildi.

‘ARABULUCU, TARAFSIZDIR’

TİCARET Odası Meclis Başkanı Erkan Aksoy’un da katıldığı toplantıya konuşmacı olarak Uluslararası Akredite Arabulucu avukat Nevin Can, Uluslararası Akredite Arabulucu avukat Arda Akıncı ve Uluslararası Akredite Arabulucu avukat Efsun Matur katıldı. Arda Akıncı arabuluculuğu yansız bir üçüncü tarafın uyuşmazlık içinde bulunan taraflara kabul edilebilir bir çözüm bulmaları konusunda yardımcı olmak ve yol göstermek olarak ifade etti. Arabuluculuğun en küçük uyuşmazlıklardan, küresel barış görüşmelerine kadar her düzeyde kullanılmakta olduğunu belirten Akıncı, “Arabuluculukta amaç, resmin tamamını görebilmek için olaylara farklı bir açıdan bakmaktır. Bir arabuluculuk prosedüründe, tarafsız konumda olan arabulucu, aralarındaki uyuşmazlığı karşılıklı ve doyurucu bir çözüme bağlamaları hususunda taraflara yardımcı olur. Uzlaşma sağlandığında, bu husus tarafları bağlayıcı bir sözleşme ile kayıt altına alınır” diye konuştu.

HIZLI YÖNTEM VE KALICI ÇÖZÜM

UYUŞMAZLIKLARIN mahkeme ve arabuluculukla çözülmesi arasındaki farklara değinen Efsun Matur, mahkemede tarafların ‘Ben kazandım, sen kaybettin’ paradigması üzerine kurulu olduğunu ancak arabuluculuğun kazan-kazan paradigması üzerine kurulu olduğunu kaydetti. Uluslararası Arabulucu avukat Efsun Matur, Türkiye ekonomisinde milli gelirin yüzde 90’nını aile şirketleri ürettiğini belirterek aile şirketlerinin yüzde 80’inin beş yıl, yüzde 96’sının on yıl içinde faaliyetlerine son verdiğini kaydetti. Arabuluculukta gizliliğin esas olduğunu ifade eden Matur, arabuluculuğun hızlı bir yöntem olduğunu ve görüşmelerde iki tarafın da kendisini adil hissettiğini kaydetti.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.