SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Anız yangınlarına dikkat!

Bu haber 08 Haziran 2022 - 20:54 'de eklendi.

Torbalılı çiftçilerin ve vatandaşların neden olduğu anız yangınları bu yıl da baş göstermeye başladı. Yetkililer, anızları yakmak yerine sürmenin daha faydalı olacağını söyledi

TARIMSAL üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve sap artıkları ekonomik değer taşımadığı gerekçesiyle, zararlı canlıların yok edilmesi, çeşitli hastalıkların önlenmesi ve toprağı işlemede kolaylık sağlayıp daha fazla verim alınması amacıyla anız ve kuru otlar yakılıyor. Çiftçilerin fayda sağlamak amacıyla yaptıkları bu işlem, hem doğaya hem de canlılara ciddi derecede zarar veriyor. Tarlalarda hasat dönemi sonrası çiftçiler, tarafından gerçekleştirilen anız yakma işleminin masrafsız olduğu gerekçesiyle yaygınlaştığı biliniyor. Hasattan sonra tarlalarını yakan ya da ufacık bir kıvılcımla büyüyen ot yangınları, itfaiyeyi meşgul ediyor. Hal böyle olunca personel ve araçlar anız için seferber olmuş oluyor.

ZARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR

YASAK olmasına rağmen hala devam etmekte olan anız yakma işleminin zararları saymakla bitmiyor. Torbalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, anız yangınlarının zararlarına değinerek üreticilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi. Müdürlük yetkilileri, yapmış oldukları açıklamada anız yangınlarının toprağın su tutma kapasitesinin düşürme, ekolojik dengenin bozulması, topraktaki canlı ve organizmaların yanması, trafik kazaları ve kamu mallarının zarar görmesi gibi birçok soruna neden olduğunu dile getirdi. Gerekli uyarıları dikkate alan bazı üreticiler ise hasat dönemi sonrasında tarlalarını yakmak yerine sürmeyi tercih ettiği gözlemlendi. Yapılan tüm uyarıları dikkate almayıp anız yakmaya devam eden çiftçilere ise 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereğince idari para cezası uygulanıyor.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.