SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Aile hekiminin işten çıkarılması protesto edildi!

Bu haber 29 Aralık 2022 - 11:13 'de eklendi.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün Torbalı ve Karabağlar’da görevli iki aile hekiminin iş sözleşmesini ihtar cezaları nedeniyle yenilememesi protesto edildi.

SAĞLIK meslek örgütleri, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak, Torbalı ve Karabağlar ilçesinde görevli iki aile hekiminin sözleşmelerinin yenilenmemesini protesto etti. İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Erkuş’a tepki gösterilen açıklamayı, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkanı Muhteber Çolak okudu.

“ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETTİ”

AÇIKLAMADA, 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin “Sözleşmelerin Yenilenmesi” başlığı altında il sağlık müdürlüklerine komisyon kurma yetkisi verdiği anımsatıldı. İl müdürlüklerine verilen bu yetkinin Anayasa Mahkemesi tarafından açılan davalar sonucu iptal edildiği ve yönetmeliğin de 2023 Mart ayında yürürlüğe girmesine karar verildiği vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi: “Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya aykırılığı kabul edilmiş, yok hükmündeki bu yönetmeliğe dayanarak iki aile hekimi arkadaşımızın sözleşmesi yenilenmedi. İzmir İl Sağlık Müdürü’ne soruyoruz. Bu hukuk tanımaz keyfi uygulamayı neden yapıyorsunuz? Hedef ne? Bize gözdağı mı vermek istiyorsunuz? Bu yaptıklarınızdan dolayı sorumluluğunuz olmayacağını mı düşünüyorsunuz? Ülkede yaşanan sağlık sorunları ortada duruyor. Hastanelere randevu bulunamıyor. Enfeksiyon hastalıklarının yoğun olarak görüldüğü bu günlerde sağlık sisteminin yükünü omuzlayan aile sağlığı merkezlerine hak gördüğünüz bu mu? Bu hukuksuz uygulamaya karşı, yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtık. Hukuki yolları sonuna kadar kullanacağız. Bu ceza, aynı zamanda bu arkadaşlarımıza kayıtlı, sözleşmesi yenilenmeyen meslektaşlarımızdan hizmet alan yurttaşlarımıza yönelik bir cezadır. Biz, buradan soruyoruz; bu kararın kime ne gibi bir yararı var?”

“YANLIŞ KARARDAN DÖNÜLSÜN”

İKİ hekimin sözleşmelerinin iptal edilmesinin idari gerekçelere dayandığı ve hukuka aykırı olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Mesleki veya etik açıdan meslektaşlarımızın aldığı hiçbir ceza yok. Yaşadığımız sorunlarla ilgili çözüm üretmeyen müdürlük, iki aile hekimini mağdur ederek ne elde edecek? Biz, sağlıkta şiddete karşı çözüm bulmanızı, etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarmanızı bekliyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin olması gerektiği şekilde verilebilmesi için mücadele eden aile hekimlerine destek olmanızı istiyoruz. Bir an önce, sözleşmesi yenilenmeyen arkadaşlarımızın sözleşmesini yenilemenizi bekliyoruz. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nü bu yanlış karardan bir an önce dönmeye davet ediyoruz.”

NE OLMUŞTU

İZMİR İl Sağlık Müdürlüğü’nün 12 Aralık’taki komisyon toplantısı sonrası, Torbalı’da görevli Zafer Becerik’in ile Karabağlar’da çalışan Nihat Cem Yöntem’in sözleşmelerinin yenilenmemesi kararı alınmıştı. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne dayandırılan karara, hekimlerin aldıkları ceza puanları gerekçe gösterilmişti.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.