SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Adı bizzat Atatürk tarafından değiştirilen tek köy!

Bu haber 15 Temmuz 2023 - 16:04 'de eklendi.

Sağlık Köyü; Torbalı köyleri içinde kendine has havası, dağın kuytusundaki yerleşim tarzı ile farklılık arz eden köyün en önemli özelliği isminin Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiş olması.

TEPEKÖY İstasyonu’ndan güneye bakıldığında ufukta birleşiyormuşçasına görülen demiryolu rayları direk Sağlık İstasyonuna gidiyor. Sağlık Köyü; Torbalı köyleri içinde kendine has havası, dağın kuytusundaki yerleşim tarzı ile farklılık arz eden köyün en önemli özelliği isminin Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiş olması. Aydın’a giderken Sağlık İstasyonundan geçen Atatürk’ün köyün isminin “Cellat” olduğunu öğrendikten sonra beğenmeyip ‘Sağlık’ olarak değiştirilmesi ile bilinen köy, ilçenin en sakin bölgelerinden.

ATATÜRK KÖYÜN ADINI BEĞENMEDİ

SAĞLIK köyü ile Torbalı arasında kalan yerin eski adi “Cellat” tır. Yağmurların yağması ile biriken sular, doğal olarak ‘Cellat Gölü’nü oluşturuyordu 30’lu yıllarda. Günümüzde, kütüphanelerdeki eski yıllarda basılmış ansiklopedilerde, İzmir ve Ege haritalarında ‘Cellat Gölü’ olarak belirtilir. İzmir Aydın demiryolunun inşası sırasında, gölü trenin zorlanmadan geçebilmesi için, zemine İngiliz şirketi tarafından taş ve kayalardan bir zemin oluşturulmuştur. 50 cm’lik su yüksekliğinde dahi, trenin su içinde gidebilme imkânı sağlanmıştır.   Atatürk bir yurt gezisinde; Aydın yönüne giderken, özel treninin ‘Cellat Gölü’nde suların içinde geçişi sırasında yavaşlayınca, duraksamanın nedenini ve bulundukları yerin neresi olduğunu sorar. ‘Cellat Gölü’ cevabını alınca, “Bu göl kurutulacak ve köyün adı da ‘Sağlık’ olacak” talimatını verir. Bu yönü ile ülkemizde, adı bizzat Atatürk tarafından, daha güzel bir ad ile değiştirilen tek köy belki de Sağlık.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.