SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Açıklanan her paketten sonra, ev fiyatları daha da yükseliyor!

Bu haber 28 Ağustos 2023 - 8:09 'de eklendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında değişikliğe gitti. TOREMDER Başkanı Serkan Filiz’den konu hakkında açıklama geldi. Filiz: “Açıklanan her paketten sonra, ev fiyatları daha da yükseliyor!” dedi.

BDDK’NIN internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik koordineli makro ihtiyati tedbirler kapsamında, ikinci ve sonrası konut alımında tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde konut kredisi değer oranı yüzde 75 daraltılacak. Karara göre, 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5’i kadar kredi kullandırılabilecek. Söz konusu kişilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında da (standart yaklaşım kullanılarak hesaplanan) yüzde 35 risk ağırlığı yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanacak. İlk konut alımlarında ise kredi değer oranlarında bir değişiklik olmayacak.

KONU hakkında açıklama yapan TOREMDER Başkanı Serkan Filiz, “Hükümetin açıkladığı yeni konut kredilendirme paketi, geçen yıl açıklanan diğer kredi paketleri gibi kriterlere göre sınırlandırılınca, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için yine hayal oldu!” dedi. Başkan, açıklanan her paketten sonra ev fiyatlarını daha da yükselttiğini de sözlerine ekledi.

GAYRİMENKUL piyasasını hareketlendirmek için hükümetin yapmış olduğu kampanyaların, kredi çekecek vatandaşı kriterler koyarak kredi kullanmayı imkansız hale getirdiğini söyleyen Başkan Serkan Filiz, geçen yıl açıklanan ve uygulanmaya çalışılan tüm kampanyaların, kredi kriterlerinden kaynaklı bankaların krediyi kullandırılamamasından dolayı, piyasada olumsuz etki yarattığını, sadece evini satan vatandaşa yaradığını ve ev fiyatlarını yükseltmesine sebebi verdiğini anlattı.

TOREMDER Başkanı, eğer gerçekten vatandaşın ev sahibi olması isteniyorsa, yapılmasını gerekenin sıfır ve 2. elde verilecek kredinin, kriterler koymadan kullandırılması gerektiğini, kredi faizinin düşülerek sabitlenmesi gerektiğini dile getirdi. Başkan Filiz, sonuç olarak bu açıklanan paketin, piyasalarda önceki açıklanan paket gibi olumsuz olacağını ve fiyatların daha da yükselmesine sebep olacağını belirtti.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.