SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı’da yabani otlarla mücadele başladı!

Bu haber 25 Mayıs 2020 - 13:24 'de eklendi.

Torbalı’da sık sık felakete yol açan anızların yakılmasını engellemek amacıyla kurumlar tarafından yapılan çağrılar, üretici de bu kez karşılığını buldu. Çiftçiler, otları yakmak yerine tere ve ilaçlama yöntemiyle yok etmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz yaz anız yangınları olaylarının rekor seviyelere ulaştığı Torbalı’da, alevlerin ağaçlık alanlara sıçrayarak, yüzlerce dekar alanı küle çevirmesi, Torbalı Ziraat Odası başta olmak üzere Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı ve Orman ve Su İşleri Torbalı İlçe Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Kurum temsilcileri tarafından yapılan istişare toplantılarının ardından üreticilere yönelik yapılar uyarılar, sonunda Torbalı Ovası’nda karşılığını buldu. İlçemizin kırsal kesiminde bulunan Özbey, Yeniköy, Ahmetli ve Sağlık dörtgeninde kış mahsullerindeki hasadın sona ermesi nedeniyle kolları sıvayan üreticiler, bir yandan yazlık mahsullerin hazırlığı içerisine girerken, diğer taraftan özellikle zeytinlik alanların bulunduğu yol kenarlarını ilaçlamaya başladı.

İLAÇLAMA ETKİLİ OLUYOR

Güzergahı kullanan araçlardan atılan sigara izmaritlerinin olası bir yangına sebep olmasını engellemek amacıyla başlayan çalışmalarla, otların hem yanması engelleniyor hem de tekrar üremesi. Bölgenin zeytin ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı ilçede özellikle yaz döneminde anız yangınları nedeniyle yüzlerce zeytin ağacının küle döndüğünü ifade eden üreticiler, otların büyümesini engellemek amacıyla ilaçlama çalışması yaptıklarını bildirdi. Otların zamanla büyüyerek ağaca sardıklarını kaydeden üreticiler, zeytinlerin yanmasına neden olduğunu aktardı. Ürünün bu nedenle döküldüğünü söyleyen çiftçiler, zeytinlik ağaçların bulunduğu alanlarda önce otların tere ile temizlendiğini daha sonra da yapılan ilaçlama ile yeniden üremesinin önüne geçildiğini hatırlattı.

DERS ALMIYORUZ

İlaçlama yapılmaması durumunda daha kötü yangınların yaşanabileceğini dile getiren çiftçiler, otların bu şekilde yok edilebileceğini ifade etti. Otların yakılmaması gerektiğinin altını çizen çiftçiler, “Gerek Ziraat Odası gerekse de Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı bu anlamda sürekli açıklama yapıyor. Otların normalde yakılmaması lazım. Yakıldığı zamanda felaketler de arka arkaya sıralanıyor. Anızların yakılmaması gerekiyor. Biz bu kadar sineği, kokuyu, kaşıntıyı ve tozu çekmeyi göze aldık. Her üreticinin kurumlar tarafından yapılan açıklamaları dikkate alacağını düşünüyorum.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.