Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nce, belediyelerin açtığı kreşlerin kapatılmasına ve yeni kreş açılmamasına karar verildiği yönündeki iddialar üzerine açıklama yapıldı. Açıklamada, “İddialara konu resmi yazıda, belediyeler tarafından açılan kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinin kapatılması değil, kuruluş amacı ve yönetmeliğine uygun faaliyetlerde bulunması gerektiği vurgulanmaktadır” ifadeleri kullanıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN Anaokullarına geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında Çiğli Ataşehir ile 12 Eki 2023 tarihinde Torbalı şubeleri de eklenmişti.
YÖNETMELİK ile belediyelerce açılan kurumlarda faaliyet sınırının belirlendiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Belediyelere, gerçek kişilere ve özel hukuk tüzel kişilerine ait özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüplerinin kuruluş ve işleyişlerine ilişkin esaslar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ‘Özel Kreş Ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik’ ile belirlenmiştir. Bu kuruluşlar, okul öncesi eğitim kurumlarının programında yer alan eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunamaz. Yani anaokulu veya anasınıfı gibi faaliyet gösteremez.”
SAHA İNCELEMELERİNE İŞARET EDİLDİ
AÇIKLAMADA, buna rağmen Milli Eğitim Bakanlığınca sahada yapılan incelemelerde, belediyelere bağlı bazı kreşlerde okul öncesi eğitim kurumlarının programında yer alan etkinlik ve eğitim öğretim faaliyetlerinin yapıldığının tespit edildiği aktarıldı. Açıklama, şu şekilde sonlandırıldı: “Şayet, ‘okul öncesi eğitim kurumu’ programının uygulandığı bir müessese işletilecekse de 5580 Sayılı Kanunun 3. maddesi uyarınca ‘Kurum açma izni almak için ilgili Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurulması, Valilikçe veya Bakanlıkça bu talebin uygun görülmesi’ gerekmektedir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”
EN BÜYÜK TEPKİ ÖZEL’DEN GELMİŞTİ!
ÖTE yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilen ilgili yazının gönderilmesinin ardından, belediyelere ait kreşlerin kapatılacağına dair tartışmalar yaşanmıştı. Konuyla ilgili en büyük tepki, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den gelmişti. Özel, “Milli Eğitim, Çevre ve İçişleri Bakanlığı’na yazı yazmış. İçişleri de valiliklere: ‘Kreş eğitim yuvasıdır, eğitim Milli Eğitim’in işidir, yenisini açtırmayın, eskilerini kapatın.’ Hadi gelin kapatın, hodri meydan. Bu uygulamanın sonuna kadar arkasında duracağız” ifadelerini kullanmıştı.













