Kasaplarda ve zincir marketlerde et fiyatları arasındaki fark neredeyse 150 lirayı buldu. Pek bu fiyat farkının sebebi ne? Uzun yıllar zincir market yöneticiliği yapan bir kişi, zincir marketlerin et büyük kasaplardan temin ettiğini, büyük kasapların da ete kar marjı ekleyerek zincir marketlere sattığını söyledi. Zincir marketlerin de kira ve personel giderlerini ekleyerek müşteriye satışa sunduğunu ifade eden Hallaç, kasaplardaki et fiyatların daha ucuz olmasının nedenini ise kasapların giderinin daha az olmasına bağladı.
ZAMLARDAN etkilenen ürünlerin başında ise et ürünleri geliyor. Ancak et fiyatlarındaki tek sıkıntı yüksek olması değil. Kasaplarla marketler arasındaki fiyat farkı da tüketicinin kafasını karıştırıyor. Marketlerde 430 TL’den 490 liraya kadar uzanıyor. Hazır paket dana kıymanın kilosu da 400 TL. Kasaplarda ise 530 TL’den 570 lirayı buluyor. Uzun yıllar zincir market yöneticiliği yapan vatandaş, zincir marketlerin etleri büyük kasaplardan tedarik ettiğini söyledi.
BÜYÜK kasapların hayvanları Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinden temin ettiğini ifade edilirken, “Zincir marketler et ürünlerini büyük kasaplardan alıyorlar. Onlarda gidip kendileri yetiştirmiyor ya da başka özel bişeyler yok. Et işini yapan marketlere veren büyük kasaplar var. Bizim bölgemizde biraz yoğun. Güney Doğu’dan veya Doğu Anadolu’dan koyunlar getiriliyor, burada kesiliyor ve büyük marketlere sevk ediliyor. Büyük kasaplar hayvanları Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinden ağırlıklı olarak temin ediyorlar. Anlaşmalı marketler de düzenli olarak et ürünlerini sevk ediyorlar” dedi.
KÜÇÜK kasapların hayvanları kendilerinin kestiğini ve giderinin az olmasından dolayı zincir marketlere göre daha uygun olduğunu söylenirken, “Aile şirketi olduğu için diğer büyük kasaplar gibi olmuyor. Aile kasapları 5- 6 hayvanı satın alarak kesiyor ve kendileri satıyor. Zincir marketlerde ise kiralardan başlayıp, personel giderlerine kadar ciddi bir gider var ve büyük kasaplar ürüne kar marjı koyuyor, zincir marketler de aynı ürünün üzerine kar marjı etkiyerek satışa sunuyor. Tüketiciler kasaplara hijyen açısından güvenmediği için zincir marketlerden et satın alıyor. Aile şirketi kasaplar kendileri kesiyor ve ciddi giderleri yok” diye konuştu.















