SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Sanayide çalışacak çırak bulunamıyor!

Bu haber 09 Ekim 2022 - 1:36 'de eklendi.

Sanayinin en büyük lokomotiflerinden biri olan Torbalı’da son yıllarda gözlemlenen çırak sıkıntısı bu yıl da şaşırtmadı. Esnaflar çırak derdine düşerken sanayisi ile öne çıkan ilçede önümüzdeki yıllar eleman bulma tehlikesi kapıda.

SANAYİSİ ile dikkat çeken Torbalı, esnafında yoğunlukta olduğu bölgelerin başında geliyor. İlçede 1000’den fazla esnaf bulunurken, 6 sanayi sitesinde her gün binlerce kişiye hizmet veriliyor. Sanayide işlerin yoğunluğu gün geçtikçe artarken, ustalar çırak bulmakta zorlanıyor. Bunun en büyük kanıtı ise Atatürk Sanayi Sitesi. Önceki yıllarda görülen çırak sıkıntısı bu yıl da devam ediyor. Her türlü teşvike ve yatırıma rağmen bir türlü çıraklık yapacak genç bulunamıyor. Son birkaç yıldır artan bu durum karşısında esnaf isyan bayrağını çekti. Sanayinin lokomotifi olan Torbalı’da çırakların yetişmemesi, gelecek yıllarda kalifiye eleman sıkıntısının daha fazla hissedilmesine neden olacak.

ÇIRAK bulmak, çırak yetiştirmek eski günlerde kaldı. Büyükleri tarafından ustanın yanına bırakılan zanaat öğrensin ve ‘altın bilezik’ taksın söylemleri geride kaldı. Geçmişte, altın bilezik olarak adlandırılan zanaatı öğrenme uğruna, karın tokluğuna çalışan çıraklar, bugün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Artık anne ve babalar çocuklarının sanayide çalışıp meslek sahibi olmasını değil, masa başı işlerde çalışmasını istiyor. Özellikle eğitimde 4+4+4 sisteminin de getirilmesi, çıraklığın yavaş yavaş ölmesine yol açtı. 8 yıllık eğitimi bitiren öğrenciler, lise eğitimini yarıda bırakıp sanayide çalışma başlıyor. Ama ömürleri bir iki hafta oluyor. Meslek Eğitim Merkezi’nin zorunlu eğitime geçmesi ile biraz hareketlenme olmuş durumda ancak beklenildiği gibi değil.

NÜFUSU yaklaşık 200 bine dayanan Torbalı’da Atatürk, Sarbek, Emek, Güneş, Ayrancılar ve Pancar sanayi siteleri bulunuyor. Bu sitelerde 1000’den fazla esnaf bulunuyor. Bu esnaflarda en az bir çırak bulunması gerekirken bu sayı dörtte 1’i buluyor. Bu yıl Mesleki Eğitim Merkezi zorunlu eğitim kapsamına girdi ve yeni müfredatla birçok fırsat sunuyor. Başvuran öğrenci sayısında önceki yıllara göre artış var. Ancak şu ana kadar istenilen rakama ulaşılmış değil. Bazı esnaflar 3 yıldır çırak ararken elinde çırak olanlar ise çırağı kaçırmamak için elinden geleni yapıyor. Bu durum, küçük esnafın gelecek yıllarda yok olmasına bile yol açabilir. Sanayisiyle dikkat çeken Torbalı’nın ilerleyen yıllarda kaliteli eleman konusunda ve üretim alanında sıkıntı yaşamasına neden olacak.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.