Torbalı´da her gün bayatladığı ya da son kullanma tarihi geçtiği için çöpe atılan onlarca ekmek, ilçe sakinlerinin tepkisine neden oluyor
Türkiye’de tahıl üretimi ve tüketimi yüksek miktarda bulunuyor. Ancak üretilen ekmek miktarı tüketimden ziyade ziyan olup çöpe gidiyor. Türkiye’de istatistiklere göre her yıl bir buçuk milyar ekmek israf oluyor. Torbalı’nın birçok mahallesinde de buna ekmek israfı hat safhada.
Gerek insanların ihtiyaçtan fazla ekmek alıp kalanı çöpe atması, gerekse işletmelerin ve lokantaların tüketim tarihi biten ve tüketilen ekmeklerin kalanını çöpe atmasıyla israfın önüne geçilemiyor. İlçe sakinleri, ekmek israfının önüne geçilmesi için Türkiye’nin birçok bölgesinde uygulanan “Askıda Ekmek” projesinin Torbalı’da da koordineli bir şekilde uygulanmasını istiyor.
TORBALI’DA İSRAF ÇOK FAZLA
Torbalı’da ekmek israfının çok fazla olduğunu belirten ilçe sakinlerinden, Alihan Çakmaklı, “Belediyelerin başlatmış olduğu sosyal sorumluluk projeleri ve askıda ekmek gibi kampanyalara destek olup ekmeği belirli köşelerde biriktirmek, ihtiyaçtan fazlasını almamak kalan ekmeği dondurarak kullanılacağı zaman ısıtarak tüketmesini sağlamak gerekiyor.
İşletmelerin de ekmekleri dilimler halinde belirli miktarda halkın önüne sunması, ekmeğin son kullanma tarihinden belirli bir süre önce belirli köşelerde bırakılması gibi birçok çözüm bulunuyor. Böylelikle biriken ekmeğin ihtiyaç sahipleri tarafından da kullanılabilmesine olanak sağlanacaktır. Böylece çiftçinin emeğiyle başlayıp tüketiciye ulaşan ekmeğin sonu çöp kutusu olmasının önüne geçilir” diyerek sözlerini noktaladı.













