Torbalı’da semt pazarlarına ilk asma yaprakları geldi. Kilo fiyatı 12 liraya kadar çıkan asma yapraklarından salamura yapma sezonu böylelikle başlamış oldu
Torbalı’da kurulan ve her zaman yoğun talep gören semt pazarlarında bugünlerde hareketlilik yaşanıyor. Pazarlara yeni ürünlerin yerini almasıyla tezgahlardaki çeşitliliğin sayısında artış oldu.
Öte yandan koronavirüs sebebiyle sokağa çıkma yasaklarının uygulanması pazara gelen müşteri sayısı iki katına çıktı. İftar ve sahur sofralarını özenle hazırlamak isteyenlerinde rağbet gösterdiği semt pazarlarına bu yılın ilk üzüm asma yaprakları geldi.
FİYATI DÜŞECEK
Pazara bir yıl sonra ilk kez gelen ürünlerin fiyatları genellikle ortalamanın üzerinde oluyor. Pazarda satışına başlanılan ilk asma yapraklarında da aynı durum gözlemleniyor. Filizleri yeşererek yaprakları olgunlaşan üzüm asmasının yaprakları ağırlıklı olarak Manisa tarafından getirilerek pazardaki yerini aldı. Taze asma yapraklarının kilosunun şuan ki fiyatı 10 ile 12 arasında değişkenlik gösteriyor.
İlçedeki asma bağlarındaki yaprakların istenilen boyuta ulaşmasıyla fiyatın düşmesi bekleniyor. Yüksek fiyatına rağmen asma yaprağına talebin olduğu öğrenildi. Pazar esnafından olan Mahmut Ünsal, “Asma yaprakları ilk defa pazara geldiğinden dolayı fiyatlar haliyle yüksek. Önümüzdeki haftalarda asma yaprağının bollaşmasıyla beraber fiyatların düşmesini tahmin ediyoruz” diyerek fiyatlarla ilgili açıklama yaptı.
KIŞA HAZIRLIK ERKEN BAŞLADI
Pazarlardaki ürün çeşitliliğinin artmasıyla mutfaklarda kış mevsimi için hazırlıklar başladı. Mevsimi olan meyveler uzun vadede kullanılmak üzere reçel yapılırken, başka yöntemler de tercih ediliyor. Yiyeceklerin uzun süre saklanması amacıyla birçok ürüne de salamura yapılıyor.
Salamurayla asma yaprağı, turşu, peynir gibi ürünler sağlıklı bir biçimde saklanıyor. Çok eski bir besin gıda koruma yöntemi olan salamurada tuz gıdalarda koruyucu olarak yıllardan beri kullanılıyor.
Asma yapraklarının bolluğunu fırsat bilenlerde asma yapraklarından salamura yapmaya başladı. Kış aylarında zeytinyağlı sarmadan mahrum kalmak istemeyenler, yaz aylarında bol miktarda bulunan asma yaprağını salamura yöntemi ile saklama hazırlığına başladı.













